Chronologie: SNS sinds kredietcrisis in de problemen

SNS Reaal is genationaliseerd door de Nederlandse Staat. Wat ging aan dit besluit vooraf. Een chronologie:

Augustus 2009: Latenstein en Lamp geven toelichting op de halfjaarcijfers van 2009. Beeld anp
Augustus 2009: Latenstein en Lamp geven toelichting op de halfjaarcijfers van 2009.Beeld anp

2006: SNS Reaal neemt voor 840 miljoen euro de activiteiten van ABN Amro-dochter Bouwfonds op het gebied van vastgoedfinanciering over.

2008: De kredietcrisis raakt de Nederlandse financiële sector hard. In november klopt SNS Reaal aan bij minister Wouter Bos van Financiën. De bank en verzekeraar krijgt 750 miljoen euro staatssteun om de balans te versterken.

Augustus 2009: De malaise op de internationale vastgoedmarkt noopt SNS Reaal tot fikse afschrijvingen op zijn vastgoedtak SNS Property Finance. Het bedrijf duikt in de rode cijfers.

September 2009: SNS Reaal geeft aandelen uit om geld op te halen om de Nederlandse staat een deel van de ontvangen staatssteun terug te betalen. In november wordt 185 miljoen euro afbetaald.

2010: SNS Reaal krijgt de situatie bij Property Finance niet onder controle. Het onderdeel blijft zware verliezen lijden. Kredietbeoordelaar Moody's verlaagt in februari zijn oordeel over SNS.

2011: De resultaten van Property Finance verbeteren iets, maar het onderdeel blijft geld verliezen. De tijdige terugbetaling van de staatssteun komt daardoor steeds meer in het gedrang.

Juli 2012: SNS Reaal maakt bekend een verkoop van de winstgevende verzekeringsactiviteiten te overwegen. De verkoop van de kroonjuwelen moet helpen de kapitaalpositie te versterken.

Augustus 2012: De verliezen bij Property Finance lopen weer op. In oktober steken geruchten de kop op dat SNS de leningenportefeuille van de vastgoedpoot in een 'bad bank' wil onderbrengen.

November 2012: SNS Property Finance wordt opgeschrikt door een fraudeschandaal. Er wordt aangifte gedaan tegen een voormalig bestuurder van de vastgoedpoot

Op de Dag van de Belegger op 23 november waarschuwt oud-voorman Peter Paul de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) dat SNS nog voor de kerst weer staatssteun nodig heeft.

December 2012: NRC Handelsblad schrijft in een reconstructie dat SNS Reaal al in 2010 door accountants was gewaarschuwd voor de problemen bij Property Finance.

Januari 2013: De vraag is inmiddels niet of, maar wanneer SNS weer staatssteun krijgt. Grote beleggers speculeren op een koersval. In de media verschijnen verschillende reddingsscenario's. Zo wordt een ingrijpen door private partijen onder leiding van investeringsmaatschappij CVC Capital genoemd. Ook een nationalisatie staat op de radar.

1 februari 2013: De Nederlandse staat nationaliseert SNS Reaal, voor de opening van de beurs. Zonder ingrijpen door de staat zou SNS Reaal onherroepelijk failliet zijn gegaan, aldus minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden