PlusTheater

Christine van Stralen de musical is geen musical

Christine van Stralen de musical is geen musical. Maar wat is het dan? Dat is na de voorstelling nog niet helemaal duidelijk.

Christine van Stralen de musical Beeld Sanne Peper
Christine van Stralen de musicalBeeld Sanne Peper

Christine van Stralen, de musical is geen musical. Dat is al snel duidelijk. Met een lila pruik op haar hoofd en een glitterpak aan opent Christine van Stralen de show met het lied Oppression, een popsong over power games en onderdrukking en een voorbode van het verhaal van Christine.

Er wordt veel gepraat in Christine van Stralen, de musical. In een talkshowsetting vertelt Christine van Stralen over haar leven als voormalige ster van de band Lombardia, vernoemd naar de Rotterdamse wijk Lombardije, waar Christine vandaan komt.

Drie talkshowhosts, acteurs Anil Jagdewsing, Kevin Klein, Floyd Koster, ondervragen Christine, steeds wat venijniger en gemener. Maar Christine spraakwatervalt onverstoord over opgroeien in de Rijnmond en haar leven als gevallen ster, en ze lacht tussendoor haar MeToo­ervaringen als jonge vrouw in de muziek­industrie overdreven hard weg.

Het zitten en praten geeft weinig spelmogelijkheden, waardoor het talkshowformat soms een gevangenis wordt voor de spelers. Een onverklaarbare act met e-sigaretten en een cover van de songfestivalhit Calm After The Storm van Ilse de Lange en Waylon breken met het tekstuele en bieden daardoor wat ontspanning en humor. Wellicht wordt met die onderdrukkende werking van de talkshow een punt gemaakt. Zetten de vaste vormen en manieren waarop verhalen verteld worden ons denken vast? Het verhaal van Christine blijkt in ieder geval niet het verhaal van de echte Christine van Stralen, als zoiets als ‘echt’ natuurlijk al bestaat.

In die zin doet de titel hetzelfde.

Die doet alsof de voorstelling iets is wat het niet is. Maar is dat ‘het’ dan? Feit en fictie die door elkaar heen lopen – het mag geen nieuws heten. En dus blijf ik achter met de vraag die ik altijd hoor in Amerikaanse mediapodcasts: ‘who controls the narrative?’ Is dat Christine van Stralen, tekstschrijver Rob de Graaf of het publiek? Na de voorstelling is het antwoord op die vraag me nog niet helemaal duidelijk.

Toneel: Christine van Stralen, de musical

Door De Gemeenschap
Gezien 18/10 Toneelschuur Haarlem
Te zien 26-27/10 Plein Theater Amsterdam, 21/11 CC Amstel, 12-5/12 Theater Bellevue, 21/12 Schouwburg Amstelveen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden