Christina 'gebruikt de mogelijkheden'

Prinses Christina (links) wilde in 2005, kort na het overlijden van haar ouders koningin Juliana en prins Bernhard en vanwege haar echtscheiding, haar geldzaken goed regelen alvorens van New York naar Londen te verhuizen. Foto ANP/Ed Oudenaarden Beeld
Prinses Christina (links) wilde in 2005, kort na het overlijden van haar ouders koningin Juliana en prins Bernhard en vanwege haar echtscheiding, haar geldzaken goed regelen alvorens van New York naar Londen te verhuizen. Foto ANP/Ed Oudenaarden

DEN HAAG - Prinses Christina heeft 'om persoonlijke redenen' haar vermogen ondergebracht in een trust op het Kanaaleiland Guernsey. Niet om minder belasting te betalen in haar woonplaats Londen, maar opdat niemand bij het geld kan komen.

Dat heeft de prinses laten weten nadat ophef was ontstaan over een bericht in de Volkskrant dat zij met hulp van de staf van koningin Beatrix een fiscale sluiproute nam.

SP-Kamerlid Ronald van Raak betichtte Christina van 'niet koninklijk fiscaal handelen' en PvdA'er Diederik Samsom vond het onjuist dat de prinses gezien haar voorbeeldfunctie geld had ondergebracht in een belastingparadijs.

Prinses Christina - of mevrouw Van Lippe-Biesterfeld, zoals ze zich meestal noemt- wilde in 2005, kort na het overlijden van haar ouders koningin Juliana en prins Bernhard en vanwege haar echtscheiding, haar geldzaken goed regelen alvorens van New York naar Londen te verhuizen. Haar visuele handicap speelde daarbij een rol - ze kan letterlijk de kleine lettertjes niet lezen. Naar Amerikaans en Brits gebruik, aldus de prinses, koos ze voor een houdstermaatschappij, Daffodil Trust.

Op advies van financiële experts in Londen en Den Haag, inclusief de persoonlijke schatbewaarder van koningin Beatrix, en na consultatie met de belastingdiensten in beide landen, werd ervoor gekozen die trust onder te brengen op Guernsey.

Het eiland behoort tot de Britse Kroon, maar niet tot het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. Het heeft eigen belastingwetten. Christina hoeft daardoor in Engeland geen vermogensbelasting te betalen. Wel betaalt ze inkomstenbelasting over haar jaarlijkse uitkering uit de trust.

De toetsing bij de Nederlandse fiscus was overigens vrijwillig: 'om zorgvuldigheid te betrachten en om de trust vanuit een Nederlandse optiek als fiscaal transparant te laten gelden'.

Volgens minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) maakt Christina slechts gebruik van de overeenkomst tussen Engeland en de Kanaaleilanden. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden