Christie's vindt kruispunt veel te gevaarlijk

Graphic Het Parool Beeld
Graphic Het Parool

AMSTERDAM - De kruising van de De Lairessestraat en de Cornelis Schuytstraat heeft tot een reeks ongelukken en bijna-ongelukken geleid. Ondernemers vragen het stadsdeel al jaren om maatregelen, maar tot dusver is niets gebeurd.

Deze week was het opnieuw twee keer raak. Gisteren knalde een bus op een auto, die linksaf de Cornelis Schuytstraat wilde inrijden. De bestuurster moest uit haar auto worden gezaagd door de brandweer. Zij werd gewond afgevoerd. Donderdag gebeurde op exact dezelfde plaats een vergelijkbaar ongeluk. Ook toen botste een auto op een bus, maar ditmaal kwam de auto uit de Cornelis Schuytstraat rijden. Bij dat ongeval vielen geen gewonden.

Twee ongelukken in één week lijken een kwestie van toeval te zijn, maar dat is het niet, zegt Maarten van Gijn, woordvoerder van veilinghuis Christie's, dat op één van de vier hoeken van het kruispunt zit. "Het is al jaren zo. De laatste drie jaar heb ik het zeker twintig keer mis zien gaan. Soms klappen ze bijna wekelijks op elkaar. We hebben er helemaal geen problemen mee even met een dekentje en een glas water naar buiten te lopen als het weer is misgegaan, maar dit is ronduit gevaarlijk. Je zou toch denken dat stadsdeel Zuid hier iets aan moet doen?"

Volgens Van Gijn gebeuren de ongelukken bijna allemaal op dezelfde manier: de bus en tram, die over de middenbaan van de De Lairessestraat rijden, hebben tegelijk groen licht met auto's die naast ze rijden en linksaf willen slaan, de Cornelis Schuytstraat in. Omdat de bussen en trams op de De Lairessestraat soms flink vaart maken, gaat het vaak mis. Van Gijn: "Het moet toch mogelijk zijn iets aan die eikelig afgestelde stoplichten te doen?"

De laatste jaren hebben medewerkers van Christie's zeker vier keer contact met het stadsdeel opgenomen, met het verzoek de veiligheid op het kruispunt snel te verbeteren. Het stadsdeel gaf echter geen sjoege: op het kruispunt veranderde niets.

Eén keer, toen hij zich beklaagde over de stoplichten, kreeg Van Gijn een reactie van het stadsdeel. "En wat voor een briljante reactie: over die stoplichten gaat Nuon."

Het stadsdeel meldt op de hoogte te zijn van de problemen en heeft contact opgenomen met de gemeentelijke Dienst Infrastructuur, Verkeer en Vervoer (DIVV), die verantwoordelijk is voor het aanpakken van gevaarlijke kruispunten.

De DIVV laat weten dat tussen 2007 en 2009 negentien ongelukken op het kruispunt zijn gebeurd. Daarbij was in vijf gevallen sprake van letsel. Daarom is de kruising officieel geen blackspot: daarvoor zijn zes ongevallen met letsel in drie jaar een vereiste. Er vielen nog geen doden op het kruispunt.

Toch zal de Werkgroep Blackspots Amsterdam op korte termijn een onderzoek naar de kruising instellen, meldt een woordvoerder van de DIVV. Daarbij zal niet alleen naar de afstelling van de stoplichten worden gekeken, maar zal het hele kruispunt worden nagelopen. (JASPER KARMAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden