Uit het archief

Christian Eriksen ging niet naar Feyenoord, maar naar Ajax

Tegen Tottenham Hotspur komt Ajax oude bekenden tegen. Een van hen is Christian Eriksen. in 2011 beschreef Het Parool hoe de voetballer in Amsterdam terechtkwam. Lees het artikel hieronder terug.

Christian Eriksen in het shirt van Ajax, in 2010 Beeld anp
Christian Eriksen in het shirt van Ajax, in 2010Beeld anp

Het was alsof hij het passje bijna achteloos gaf, maar dat kwam door het gemak waarmee hij de bal plotseling een andere richting opstuurde dan de stand van zijn lichaam deed vermoeden.

Wat de assist zo bijzonder maakte, was het feit dat Christian Eriksen weer eens iets had gezien wat anderen niet zagen. Met één subtiele beweging van zijn rechtervoet zette hij drie verdedigers van FC Twente op het verkeerde been en ploeggenoot Siem de Jong vrij voor het doel: 3-1.

Op de tribune zat een voetballiefhebber uit het Deense Middelfart met het kippenvel op zijn armen. Hij was nog nooit in een stadion geweest dat zo veel geluid voortbracht, zei hij later. Je kon je buurman niet eens verstaan. Bij het beslissende doelpunt sloeg hij zijn handen voor zijn ogen. Thomas Eriksen kon nauwelijks geloven dat zijn zoon zojuist met een meesterlijke ingeving het verschil had gemaakt in de kampioenswedstrijd van Ajax.

'Niets meer leren'
Maar nu hij er, een paar weken na die hete zondag, aan terugdacht, kon vader Eriksen niet anders dan toegeven dat wat hij had gezien hem bekend was voorgekomen. Christian was een jaar of acht, negen toen zijn unieke talent zich openbaarde.

"Zo klein als hij was, hij overzag het héle veld," zegt hij op een terras aan het brakke water (de Kleine Belt) in zijn thuishaven Middelfart. "Het is zijn natuurlijke omgeving. Als je Christian op straat tegenkomt, valt hij niet op, maar zodra hij een voetbalveld betreedt, gebeurt er iets met hem. Hij wordt groter."

Thomas Eriksen was een paar jaar trainer en coach van het elftal van zijn zoon bij de plaatselijke club MG&BK. "Maar er kwam al snel een dag waarop ik besefte dat ik hem niets meer kon leren."

Als dertienjarige maakte Christian de overstap naar de profclub Odense BK, na FC Kopenhagen de tweede club van Denemarken. Het was een keuze met ingrijpende gevolgen.

Omgang
De kleine Eriksen verscheen op de radar van steeds meer talentenjagers. Hij voetbalde zich in de regionale jeugdselecties en vertegenwoordigende teams van de Deense voetbalbond en werd in die elftallen weer opgemerkt door de scouts van de Europese profclubs. "Chelsea nodige Christian uit voor een stageperiode van een week," zegt Thomas Eriksen. "Hij was toen veertien jaar. Mijn vrouw Dorthe en ik zijn mee geweest. Een schitterende ervaring."

Het bleef niet bij de belangstelling van Chelsea alleen. Een jaar later mocht de kleine middenvelder ook bij Barcelona en AC Milan een proefperiode doormaken en Chelsea inviteerde hem voor een tweede stage. Eriksen: "Het probleem in Italië en Spanje was de communicatie. Allemaal aardige mensen bij die twee clubs, maar niemand spreekt Engels. En dan denk je toch: wat betekent zo'n overstap voor een kind van zestien jaar? Moet ik hem dat aandoen? Bovendien is de mentaliteit in die Zuid-Europese landen vrij hard. Het is ieder voor zich."

2010 Beeld anp
2010Beeld anp

In Engeland was niet de taal het probleem, maar de omgang met jeugdspelers. "Er mist structuur in de jeugdcompetities en in de begeleiding," zegt Eriksen senior. "Een club als Chelsea haalt in elke leeftijdscategorie tien, twaalf spelertjes overal vandaan, maar de meesten krijgen na verloop van tijd te horen: we kunnen je niet gebruiken. En dan?"

Ook Ajax had het begenadigde talent inmiddels in het vizier. De Deense oud-prof van onder meer FC Utrecht, John Steen Olsen, kwam via ex-ploeggenoot Ton Pronk in contact met de Amsterdamse club. Sinds halverwege de jaren negentig speurt Olsen (69) de Noord-Europese velden af voor Ajax. "Ik zag Eriksen voor het eerst toen hij vijftien jaar was, op een toernooi in Kopenhagen. Het was verbluffend wat hij liet zien."

Maar een stage bij Ajax zag vader Eriksen niet zitten. De familie was het gereis kriskras door Europa zat. Bovendien moest Christian ook gewoon naar school en slokte het voetbal bij Odense en in de vertegenwoordigende elftallen veel tijd op.

Thomas Eriksen had inmiddels een zaakwaarnemer in de arm genomen - de Nederlander Martin Schoots, die tevens de belangen behartigt van ex-Feyenoorder Jon Dahl Tomasson - en gezamenlijk besloten zij Christian op zijn zestiende een contract te laten tekenen bij Odense BK. "Daarmee waren wij van een hoop gezeur af," zegt Eriksen. "Clubs en scouts konden wij vanaf dat moment doorsturen naar Odense."

Feyenoord
Op aanraden van Schoots brachten vader en zoon Eriksen nog wel een bliksembezoek aan Nederland. Ze namen een kijkje in de keuken bij Feyenoord en AZ. "Christian vond AZ wat te klein," herinnert Thomas Eriksen zich. "Maar Feyenoord maakte indruk."

Ze kregen een rondleiding in De Kuip en spraken met Giovanni van Bronckhorst en Roy Makaay. In Middelfart ligt nog een aandenken aan het bezoek aan Rotterdam: een Feyenoord-shirt met de naam 'Eriksen' achterop en het nummer 10. "Pikant hè?" zegt Thomas Eriksen, die de verhoudingen inmiddels kent.

John Steen Olsen kreeg lucht van de vrijage van Eriksen met Feyenoord en belde naar diens vader. "Is Ajax nog in beeld? vroeg ik. Hij antwoordde bevestigend. Daarna heb ik meteen Danny Blind gebeld. Ik zei: Danny, je moet komen kijken naar die jongen. Danny heeft Christian één wedstrijd zien spelen en één training gevolgd en toen wist hij genoeg: die moeten we halen."

2014: Eriksen neemt afscheid van het Amsterdamse publiek. Hij vertrok dat jaar naar Tottenham Beeld anp
2014: Eriksen neemt afscheid van het Amsterdamse publiek. Hij vertrok dat jaar naar TottenhamBeeld anp

Thomas Eriksen zegt niet te weten wat Ajax voor zijn zoon heeft betaald aan Odense (ongeveer één miljoen euro). En hij weet ook niet waarom Feyenoord zich terugtrok. "Misschien omdat ze geen geld hadden?"

Vader en zoon Eriksen zagen de stap naar een grote club in de Nederlandse eredivisie als de meest ideale, hoewel Christian bij Odense nog nooit in het eerste elftal had gespeeld. Was dat niet veel logischer geweest om éérst op het hoogste niveau in Denemarken te debuteren?

Thomas Eriksen schudt van nee. "Denemarken heeft geen voetbalcultuur waarin jongens van zeventien, achttien jaar voor de leeuwen worden gegooid. Hier moet je vaak heel lang wachten op je beurt. Die tijd is veel te kostbaar. Hij was de tijd juist altijd een paar stappen voor. Christian was te goed om in Denemarken te spelen."

Litmanen
De groeibriljant kon gaan waarheen hij maar wilde. "Als jullie voor het geld kiezen, ga dan naar Spanje of Engeland," hield Olsen de ouders voor. "Als je de beste opleiding wil, ga dan naar Ajax. In Nederland is minder geld, maar daar doen ze alles om de jeugd beter te maken."

Dat Ajax zeven jaar lang geen kampioen werd, maakte zijn verhaal niet minder overtuigend. "Iedereen weet hoe het Jari Litmanen en Zlatan Ibrahimovic is vergaan."

De familie Eriksen nam op verzoek van Ajax een kijkje in de Arena en op De Toekomst en was onder de indruk van de warme ontvangst. Olsen was er dat weekeinde bij.

"Danny Blind stond ons op Schiphol op te wachten en hij heeft Christian en zijn ouders twee dagen vergezeld. Voor ouders is het belangrijk dat als ze hun kind van zestien naar het buitenland laten gaan, dat ze daar een goed gevoel bij hebben. Blind wekt dat vertrouwen, zowel bij de ouders als bij de jongens."

Dat weekendje Amsterdam voelde als thuiskomen, zegt Thomas Eriksen. "De Nederlandse en Deense cultuur lijken erg op elkaar."

Hij en zijn vrouw Dorthe zagen er niet tegenop om hun zoon naar Nederland te laten gaan. "Christian is een intelligente, verantwoordelijke en sociale jongen," zegt zijn vader. "Hij sprak altijd heel open over zijn doel om profvoetballer te worden en wat hij daarvoor over had. Het was waarschijnlijk moeilijker geweest om hem tegen te houden. Hij had dit allemaal in zijn hoofd zitten."

Schaal
Al gaat het voetballeven soms sneller dan Christian Eriksen kan bevatten. In januari 2010 maakte hij zijn debuut voor Ajax, in de zomer van dat jaar ging hij met Denemarken mee naar het WK. In 2011, onder Frank de Boer, werd hij basisspeler bij Ajax en twee maanden geleden hielp hij zijn club aan de dertigste landstitel.

Hij stond glunderend met de kampioensschaal in zijn handen, met naast zich landgenoot Nicolai Boilesen (19). De jonge linksback, afkomstig van Brøndby, was dezelfde weg gegaan als Eriksen: een rondgang langs de Europese topclubs, neergestreken op De Toekomst en door De Boer snel overgeheveld naar de Arena.

Olsen: "Nicolai sprak met Christian en Christian zei: je moet naar Ajax komen. Zo ging dat de laatste keer ook met Viktor Fischer toen we in Amsterdam waren. Fischer is zestien jaar en geldt als het grootste talent in Scandinavië. Hij ziet hoe het Eriksen en Boilesen bij Ajax vergaat en dat is van grote invloed op zijn keuze."

Waar Ajax een grote aantrekkingskracht heeft op Deense spelers, daar heeft het Engelse voetbal een zuigende werking op talenten van Feyenoord. Dit voorjaar vertrok Karim Rekik (16) naar Manchester City en Nathan Ake (15) naar Chelsea. Olsen schudt mismoedig zijn hoofd. "Die jongens kunnen bij Feyenoord als voetballer volwassen worden en toch gaan ze weg. Dat moet een kwestie van geld zijn. Ik kan niets anders bedenken."

Het is goed om geld te hebben, zegt Thomas Eriksen, die in het dagelijks leven werkt voor een bedrijf dat handelt in auto-onderdelen. "Maar wij vonden het veel belangrijker dat ons gewone leventje gewoon doorging toen Christian naar Ajax ging. Wij bleven met onze dochter in Middelfart wonen en Christian heeft de eerste anderhalf jaar in een goed gastgezin gezeten in Almere. Hij heeft nu een eigen appartement, maar als ik voor een wedstrijd in Amsterdam ben, ga ik nog geregeld langs bij zijn gastouders."

Geruststellend
En Thomas Eriksen is meestal om de veertien dagen in Amsterdam. "Ik rijd vrijdag na mijn werk weg en ben dan zondagavond weer terug." Hij zag zijn zoon op 15 mei schitteren in de kampioenswedstrijd van Ajax. Hij was bij de huldiging op het Museumplein. "Toen vond ik Christian ineens weer erg klein. Maar dat kwam ook omdat we helemaal achteraan stonden."

De ogen van vader Eriksen glimmen. "Christian blijft nog wel een jaartje bij Ajax," zegt hij. Die woorden zijn ongetwijfeld geruststellend bedoeld voor de voetballiefhebbers in Amsterdam, maar 'een jaartje' is wel erg kort. Aan de andere kant geeft dat exact aan waar Ajax internationaal staat: een opleidingsclub met het allerhoogste certificaat voor talenten die de tijd altijd een paar stappen voor willen blijven.

Lees ook over de andere oud-Ajacieden:

- Jan Vertonghen over zijn Amsterdam: 'Mijn leven is hier'
- Hoe Toby Alderweireld toch niet voortijdig uit Amsterdam vertrok

2019: Eriksen viert een goal, in het shirt van Tottenham. Beeld anp
2019: Eriksen viert een goal, in het shirt van Tottenham.Beeld anp
Eriksen nu Beeld anp
Eriksen nuBeeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden