ChristenUnie wil wel praten over Uruzgan

Volgens Tweede Kamerlid Voordewind van de ChristenUnie wil zijn partij nog wel praten over Uruzgan. Foto ANP

DEN HAAG - Als het CDA nog wil praten over de motie die elke nieuwe militaire inzet in Uruzgan na 2010 uitsluit, dan is de ChristenUnie daar toe bereid. Dat zei Tweede Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie donderdag tegen het ANP. Maar echte serieuze pogingen om de breuk in de coalitie op dit punt te lijmen, waren er niet gedaan.

Voordewind diende de avond daarvoor samen met de PvdA een motie in die een diepe kloof in de regeringscoalitie openbaarde. ''Het liefst kom ik er met z'n drieën weer uit'', zei Voordewind.

CDA-Kamerlid Maarten Haverkamp zei altijd te willen praten, maar hij had nog geen uitnodiging gehad. Zijn PvdA-collega Martijn van Dam verwacht ook niet dat de tekst van de motie zo kan worden aangepast dat de partijen er uit komen. ''Maar praten kan altijd.''

De motie gaat recht in tegen de wens van minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken (CDA). De huidige missie in de Afghaanse provincie loopt in 2010 af en het kabinet heeft in 2007 beloofd dat Nederland daarna geen militaire bijdrage meer zou geven aan de internationale troepenmacht ISAF in Uruzgan.

Volgende week wordt er over gestemd. De ChristenUnie en de PvdA vinden dat het kabinet die belofte moet waarmaken. Maar Verhagen wilde dat woensdag niet. Volgens hem zijn er in de afgelopen twee jaar veel dingen veranderd. Hij wilde de vrijheid houden om ''na te denken'' over de toekomst van de provincie en verrastte met die opstelling vriend en vijand.

Tijdens het debat liepen de gemoederen hoog op. Tijdens ingelaste pauzes deden Kamerleden en fractievoorzitters van de regeringspartijen nog wel pogingen om de rijen te sluiten. Ook premier Balkenende en PvdA-topman Wouter Bos voerden overleg. Maar het was tevergeefs: de kloof bleef bestaan. Zowel de ChristenUnie als de PvdA bleven bij hun standpunt: er komt geen nieuwe militaire missie in Uruzgan.

''Afspraak is afspraak. Mensen weten nu dat je op de ChristenUnie en PvdA aan kan'', zei Van Dam donderdag ''Het is volksverlakkerij als je zegt: we stoppen in Uruzgan en je zegt later we gaan weer door'', zei Voordewind. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden