Update

ChristenUnie wil statement Kamer over uitzetstop asielkinderen

De ChristenUnie wil een tijdelijke stop op de uitzetting van asielkinderen die hier al jaren verblijven. Het moratorium moet gelden gedurende de formatieperiode. De partij zal tijdens het formatiedebat vandaag vragen om een duidelijk statement van de Kamer, zegt een woordvoerder. De PvdA is voor een pardon, maar wil de prille formatie niet op het spel zetten.

De Angoleese Mauro Manuel, die uitgezet dreigde te worden na een verblijf van jaren in Nederland, op een foto van november vorig jaar.Beeld ANP

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind diende eerder met de PvdA een initiatiefwet in om asielkinderen die langer dan 8 jaar in Nederland zijn, een verblijfsvergunning te geven. Voordewind wil PvdA-leider Diederik Samsom de tijd geven om de kwestie in de formatie met de VVD te regelen, maar wil voorkomen dat in de tussenliggende periode asielkinderen het land worden uitgezet. 'We willen zo snel mogelijk duidelijkheid voor de kinderen die zo lang in onzekerheid hebben gezeten.'

Voordewind heeft een motie op zak, maar wacht af hoe het debat verloopt. Hij zal de motie indienen als PvdA en VVD zich tegen het de tijdelijke uitzettingsstop verzetten. 'Wij willen een duidelijk statement van de Kamer. Iets waar minister Leers van Asiel wat mee kan', zegt de CU-woordvoerder.

Nieuwe meerderheid
In de nieuwe Tweede Kamer, die vandaag voor het eerst bij elkaar komt, is een meerderheid van PvdA, SP, D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, 50Plus en ChristenUnie (samen 78 zetels) voor een kinderpardon. Het gaat volgens Voordewind om 600 tot 800 asielkinderen die hier geworteld zijn. Hij hoopt in het debat duidelijkheid te krijgen van de andere partijen over een tijdelijke stop op de uitzettingen. Zijn fractie beraadt zich nog op het mogelijk indienen van een motie.

PvdA-leider Samsom wil niet vandaag stemmen over het kinderpardon, maar het onderwerp in de formatie bespreken met de VVD. De VVD is tegen de regeling. De vier grote steden en tientallen andere gemeenten steunen het kinderpardon. Voordewind hoopt dat PvdA en VVD in de formatiebespreking niet aan het initiatiefwetsvoorstel gaan sleutelen en uiteindelijk met een andere regeling komen.

130.000 handtekeningen
Het kinderpardon in de vorm van een moratorium was een idee van scheidend GroenLinks-Kamerlid Tofik Dibi. Kort voor de verkiezingen diende hij nog een petitie in aan demissionair minister Leers van Asiel. De oproep werd ondertekend door 130.000 mensen. Leers zwichtte niet voor het offensief. 'Ik heb een groot hart voor die kinderen, maar als je nu een pardon zou geven, leidt dat tot willekeur', zei Leers. 'Ik wil niet hebben dat het ene kind wel en het andere kind niet mag blijven.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden