ChristenUnie wil een Prins-Bernhardtaks voor woningmarkt

Regeringspartij ChristenUnie wil particuliere beleggers aanpakken, zoals prins Bernhard en Wybren van Haga, die woningen opkopen om ze direct te verhuren. En de belasting voor starters moet naar nul.

null Beeld ANP
Beeld ANP

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers stelt maandag tientallen maatregelen voor om de vastgelopen woningmarkt uit het slop te trekken. "De laatste jaren is te veel aan de markt overgelaten,'' zegt Segers.

"We moeten een omgekeerde beweging maken: van woningmarkt naar volkshuisvesting. Starters en ouderen moeten meer perspectief krijgen op een passende woning."

Het kabinetsbeleid, dat is gericht op de nieuwbouw van huizen, gaat de woningnood níet oplossen, stelt Segers. D66-minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken doet volgens hem te weinig. "Vorige week zat de minister bij Eva Jinek aan tafel om te praten over nepnieuws. Maar de woningnood in Nederland is veel urgenter, dáár moet ze het over hebben."

Overdrachtsbelasting
Segers wil de overdrachtsbelasting voor particuliere beleggers verhogen van 2 naar 6 procent. "Huizen zijn om in te wonen, niet om aan te verdienen,'' zegt hij. "Particuliere beleggers ontnemen starters op de koopmarkt steeds meer kansen door huizen op te kopen en duur te verhuren.'' Met het geld dat die belastingverhoging oplevert, wil Segers de overdrachtsbelasting voor starters naar nul procent brengen.

Aanvullende eisen
Beleggers, onder wie prins Bernhard en VVD'er Wybren van Haga, moeten ook meer belasting gaan betalen over hun huuropbrengsten, vindt Segers. Bovendien moeten zij vergunningplichtig worden, waardoor gemeenten aanvullende eisen kunnen stellen aan de verhuur. Daarnaast moeten huizenkopers verplicht kunnen worden om zélf in het huis te gaan wonen dat ze kopen. "Huizen mogen geen winstfabrieken zijn,'' zegt Segers.

Prins Bernhard, zoon van prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven, is als privépersoon en via allerlei bedrijfjes een van de grootste vastgoedbeleggers in Amsterdam, met meer dan driehonderd adressen.

Vorig jaar kreeg hij een dwangsom opgelegd voor het overtreden van regels bij de verhuur van een pand. Ook VVD-Kamerlid Van Haga lag onder vuur vanwege zijn vastgoedactiviteiten.

Regeerakkoord
Eerder pleitten oppositiepartijen, waaronder de PvdA, ook al voor een belastingverhoging voor beleggers. Segers wil het regeerakkoord niet openbreken, maar het kabinetsbeleid wel 'bijsturen'.

Hij zegt nu ook dat woningcorporaties moeten stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen. "Er zijn er meer dan genoeg verdwenen de afgelopen jaren,'' vindt hij. "In deze tijd van hoge bouwkosten is het bouwen van een sociale huurwoning veel duurder dan het behouden van een bestaand huurhuis.''

Verder moet elke gemeente een vast percentage sociale huur vaststellen bij nieuwbouwprojecten en stelt de ChristenUnie 'dorpendeals' voor, waarbij krimpgemeenten worden geholpen om te voorkomen dat jongeren massaal hun biezen pakken. Als het aan Segers ligt, worden zijn voorstellen nog deze kabinetsperiode uitgevoerd.

In een vólgend regeerakkoord moet de verhuurderheffing voor woningcorporaties van tafel, vindt Segers. "Door deze heffing kunnen corporaties minder investeren, en dat is een slechte zaak."

Coalitiepartner VVD gelooft in de vrije woningmarkt, maar Segers drukt de partij op het hart: "Geef woningbouwcorporaties de ruimte te doen wat ze vroeger deden: hun sociale taak waarmaken.''

Hij verwijst naar artikel 22 van de grondwet, waarin staat dat 'de bevordering van woongelegenheid voorwerp van zorg is van de overheid'. "Het is nu onvoldoende zorg van de overheid."

Kritische noot
Segers ziet een trend in de relatie tussen overheid, markt en samenleving: "Het falen van de markt wordt op verschillende terreinen een steeds grotere zorg.'' Hij doelt op de kritische noten van minister Hugo de Jonge over de marktwerking in de zorg, het ingrijpen van de Nederlandse overheid bij Air France-KLM en zijn eigen pleidooi voor een terugkeer naar 'volkshuisvesting'.

"Burgers voelen zich nu te veel aan zichzelf overgelaten, zij willen een overheid die hen beter beschermt en echt voor hen kiest.''

Lees ook: Huurders Bernhardpanden: 'In angst dat je je huis uit moet' en Dit zijn de grootste spelers op de Amsterdamse vastgoedmarkt

Woonbond vindt plan 'stap in goede richting'
De Woonbond noemt het plan "een stap in de goede richting''. Wel vindt de huurdersorganisatie dat "meer moet gebeuren om prijzen in de particuliere huurmarkt betaalbaar te houden en de woningnood aan te pakken''.

Zo noemt de Woonbond het "voor particuliere verhuurders veel te makkelijk om gigantische huurprijzen te vragen''. De woz-waarde, de heffing in het kader van de Wet waardering onroerende zaken, heeft sinds 2015 grote invloed op het bepalen van de maximaal toegestane huurprijs. Daardoor zijn vooral in de steden met hoge woz-waarden de maximale huurprijzen enorm gestegen.

Boven de huurgrens voor sociale huurwoningen van €720,42 vervalt de bescherming van het puntenstelsel en kunnen verhuurders vragen wat ze willen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden