Update

ChristenUnie: Shariageleerde mag land niet in

De komst van een islamitische schriftgeleerde naar Nederland doet opnieuw stof opwaaien in de Tweede Kamer. Kamerlid Joël Voordewind (ChristenUnie) heeft staatssecretaris Ben Knapen vandaag gevraagd de Britse shariageleerde Haitham al-Haddad Nederland niet in te laten.

AP/ANP/Redactie
Sheik Haitham al-Haddad Videostill van YouTube Beeld
Sheik Haitham al-Haddad Videostill van YouTube

De shariageleerde zou antisemitische opvattingen hebben. De sjeik neemt vrijdag en zaterdag deel aan een symposium van de Islamitische Studentenvereniging aan de Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam.

Commotie
Eind vorig jaar ontstond al commotie in de Tweede Kamer over de komst van een Marokkaanse imam naar een moskee in Den Haag. De geestelijke kwam niet. Volgens Voordewind is aanzetten tot haat en geweld verboden, dus mag ook de Britse schriftgeleerde van hem het land niet in. PvdA-Kamerlid Martijn van Dam vraagt zich af hoe de studentenvereniging erbij komt 'een haatzaaier' uit te nodigen.

Het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël) riep de VU dinsdag al op Haddad te weren. Volgens het CIDI staat hij bekend om antisemitische uitspraken als 'Joden zijn een van de legers van de duivel'. 'Haddad is lid van een Britse shariarechtbank, bepleitte voor de BBC fatwa's als stenigen en handen afhakken en vindt het terecht dat de getuigenis van een vrouw maar half zo veel waard is als die van een man', aldus het CIDI. 'Hierom besloot de Londense School of Economics kortgeleden Haddad van de campus te weren.' Het CIDI roept de VU en de studentenvereniging op hetzelfde te doen.

Haddad geeft onder meer antwoorden op vragen tijdens een themadag over het onderwerp 'moslimacademici in het westen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden