Christenunie: geen nieuwe rookruimtes in horeca

Met ingang van volgend jaar moeten er geen nieuwe rookruimtes in de horeca meer bij komen. Dat wil ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber voor elkaar zien te krijgen.

redactie
De Christenunie wil dat er geen nieuwe rookruimtes komen in de horeca. Beeld anp
De Christenunie wil dat er geen nieuwe rookruimtes komen in de horeca.Beeld anp

Dik-Faber vindt de toename 'zorgwekkend'.

In 2009 had één op de tien horecagelegenheden een rookruimte, inmiddels is dat één op de vier, telde de politica. "Omdat we weten dat zien roken doet roken, is de toename van het aantal rookruimtes een aanmoediging om te gaan roken. Dat is niet de kant die we op wilden toen we met elkaar afspraken dat een rookvrije horeca de nieuwe norm zou worden."

Rookkroegen
Steeds vaker zijn rookruimtes in horecagelegenheden volwaardige 'rookkroegen' met tafels, muziek, televisieschermen en, in het geval van Holland Casino, zelfs speeltafels, weet Dik-Faber.

"Dat mag volgens de letter van de wet, maar past niet bij wat de Tweede Kamer met de rookvrije horeca voor ogen had.

Roken in de horeca wordt daarmee ook een verdienmodel voor de grotere gelegenheden. Kleinere horecagelegenheden, die niet de ruimte of het geld hebben om een rookruimte te maken, zijn daar de dupe van."

Carla Dik-Faber heeft het rookbeleid al geruime tijd op de agenda staan. In februari 2013 was er een kamermeerderheid voor haar voorstel om de gehele horeca rookvrij te maken, ook de kleine kroegjes. Vanaf 2014 mag er ook daar niet meer gerookt worden.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden