ChristenUnie-congres stemt omstreden kinderpardonmotie weg

Het ChristenUnie-congres heeft zich zaterdag tegen een omstreden motie gekeerd die de partij opriep het kinderpardon te verruimen en vluchtelingendeals terug te draaien.

Gert-Jan Segers op het ChristenUnie-congres.Beeld anp

Die punten staan haaks op het regeerakkoord dat de ChristenUnie sloot met VVD, CDA en D66. Wel besloot het congres de Tweede Kamerfractie op te roepen om over vluchtelingen 'de maximale ruimte' te nemen die het regeerakkoord biedt.

De motie was het initiatief van mensenrechtenactivist Antonie Fountain en werd gesteund door een voor de ChristenUnie ongebruikelijk hoge aantal van 37 partijgenoten. "We zijn ons te pletter geschrokken van de teksten. We gaan nu een paar honderd Nederlandse kinderen terugsturen naar een land waar ze niet vandaan komen. Dat kan toch niet?" Ook is hij tegen het inperken van rechtsbijstand voor asielzoekers.

Voor de ChristenUnie waren de compromissen die het met de drie coalitiepartners sloot 'een bittere pil', met name voor Kamerlid Joël Voordewind, die zich altijd inzette voor vluchtelingen. Voordewind zei op het congres in Nijkerk dat hij 'binnen de kaders van het regeerakkoord' zoveel mogelijk wil doen. Uiteindelijk nam het congres wel een motie van die strekking aan. Dat gebeurde met handopsteken en stemkaarten, omdat de stemwebsite het liet afweten.

In de gewraakte motie van Fountain zag het partijbestuur niks. "Dan moeten we het regeerakkoord openbreken en wij willen een betrouwbare partij zijn. We begrijpen de worsteling, maar we staan vóór onze handtekening onder het regeerakkoord", zei partijvoorzitter Piet Adema. Volgens Fountain is dat niet nodig. "Ik heb niet de illusie dat we het regeerakkoord open kunnen breken, ook al zou ik dat persoonlijk het liefst willen."

Volgens Fountain wil hij met zijn 'brave motie' vooral partijleider Gert-Jan Segers en Voordewind steunen. "Het is juist een boodschap voor Rutte (VVD), Buma (CDA) en Azmani (het VVD-Kamerlid dat over asiel gaat, red.) dat voor de ChristenUnie de grens nu echt is bereikt. Meer dan dit gaan wij niet toegeven."

Clubjes en artikelen
Fountain werd een maand geleden lid van de ChristenUnie, júíst om een punt te maken van de asielparagraaf in het regeerakkoord. Dat is geen opportunisme, stelt hij. "Ik trek al tien jaar met de partij op, zat in clubjes en schreef artikelen. Ik ben nu alleen pas lid geworden. Je had me opportunisme kunnen verwijten als ik dit bij GroenLinks had gedaan als die partij was gaan meeregeren."

Aan die partij, die wegliep bij de formatiegesprekken, en andere linkse partijen die niet mee wilden praten over een nieuw kabinet deelde partijleider Gert-Jan Segers nog een sneer uit in zijn speech. "Wij delen veel idealen met 'links', maar ik ben bang dat linkse partijen salonsocialisten worden."

Segers riep de partijen op 'niet in de leunstoel te blijven zitten'. "Je moet bereid zijn in een kabinet te gaan zitten om je idealen in de praktijk te brengen." Kritiek is dan Segers logisch. "En er komt vast nog veel meer kritiek. Maar zullen we met elkaar afspreken dat we elkaar vasthouden?", zo vroeg hij zijn partijleden. Segers kreeg na zijn toespraak een staande ovatie.

Het congres vroeg ook om een betere onderbouwing van de afschaffing van de dividendbelasting, waar oppositie in de Tweede Kamer zich van links tot rechts tegen heeft gekeerd. "U ondervraagt ons als u zegt dat wij de dividendbelasting moeten onderbouwen," reageerde partijvoorzitter Adema.

"Laat degene dat maar doen die het bedacht heeft. Dat waren wij niet. De onderbouwing is kwetsbaar, dat weten we allemaal." Wel stelde Adema de afschaffing van de dividendbelasting met het oog op het totale belastingpakket te steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden