Christenen in Pakistan doelwit van aanslagen

Het was waarschijnlijk de dodelijkste aanval ooit op Pakistaanse christenen. Terwijl honderden mensen afgelopen zondag in de protestantse Allerheiligen Kerk in Peshawar zaten, schoten twee mannen de bewaker aan de poort dood. Daarna liepen ze naar binnen en detoneerden de bommen die ze op hun lijf droegen. Zeker 86 mensen, waaronder veel vrouwen en kinderen, kwamen om het leven.

Een Pakistaanse christelijke familie huilt nadat hun huis in brand is gestoken in Karachi. Christenen demonstreerden tegen de aanslag die in Peshawar is gepleegd, waarop rellen ontstonden.Beeld afp

De kerk is een prachtig wit gebouw in het ommuurde centrum van de oude stad van Peshawar, dat is ontworpen om eruit te zien als een moskee. Niet om veiligheidsredenen, maar om de eenheid tussen de religies te benadrukken; het is gebouwd in 1883, een tijd van relatieve vrede en saamhorigheid.

Die rust is al veel langer verstoord, maar niet eerder werd er zo'n grote aanslag op Pakistaanse christenen gepleegd. De veertienjarige Shaloom Nazir was op weg naar zijn bijbelles toen de bommen ontploften. Enkele seconden later was hij zijn vader en moeder, broer en zus en oom kwijt. 'Ik wilde net gaan zitten toen ik de explosie hoorde, dus ik rende naar buiten', vertelt Nazir tegen het Pakistaanse tijdschrift Newsweek. 'Er lagen zo'n 300 mensen op de grond. Ik herkende mijn moeder en nam haar in mijn armen.' Maar het was hopeloos. Ze overleed aan haar verwondingen.

De smerigste baantjes die niemand anders wil doen
Van de 180 miljoen inwoners die Pakistan telt, is nog geen 2 procent christen. Hun voorouders waren (vaak) hindoes uit een lage kaste die zich hebben bekeerd in de tijd dat de Britten het land nog koloniseerden, maar ze hebben er geen betere maatschappelijke status door gekregen. De meeste christenen zijn straatarm. Ze wonen in aparte, slechte wijken en krijgen alleen de smerigste baantjes die niemand anders wil doen.

Beeld ap

De minderheid voelt zich al lange tijd opgejaagd door de islamitische meerderheid. Met een zekere regelmaat worden christenen beschuldigd van blasfemie, een zonde waar in Pakistan de doodstraf op staat. Zo werd een klein meisje met het syndroom van Down er vorig jaar door een mullah van beschuldigd papiertjes te hebben verscheurd waar verzen van de Koran op stonden. De christelijke Asia Bibi werd een jaar eerder tot dood door ophanging veroordeeld omdat ze de profeet beledigd zou hebben. De straf werd wegens grote internationale druk niet uitgevoerd, maar de vrouw zit nog steeds in de dodencel.

Veel Pakistanen bekijken de christenen met achterdocht. Ze wordt beschouwd als agenten van een westerse, verfoeide levensstijl of als vijfde colonne van de Amerikanen. Er zijn rellen geweest waarbij de huizen van christenen in brand werden gezet en mensen om het leven zijn gekomen, en in 2001 is er een aanslag gepleegd in een kerk in Bajawalpur waarbij 16 mensen werden doodgeschoten.

De aanval op de kerk in Peshawar was politiek van aard, aldus de splintergroepering van de Pakistaanse Taliban die de aanslag heeft opgeëist. Een woordvoerder van de Junood al-Hisfa zei dat het een wraakactie was voor de Amerikaanse aanvallen met drones. 'Tot deze ophouden, slaan wij toe zodra we een mogelijkheid om niet-moslims te raken.'

Niet alleen christenen worden vervolgd
Niet alleen christenen leiden een marginaal bestaan in Pakistan. Hindoes zijn het slachtoffer van rellen, Ahmedi's (een islamitische sekte) worden niet als moslims erkend en vaak vervolgd, en sjiieten zijn steeds vaker het slachtoffer van aanslagen.

Beeld epa

In alle gevallen reageren politici in eerste instantie geschokt en bezweren ze dat de daders zullen worden gevonden en aangepakt. In de praktijk gebeurt er weinig. Het lijkt erop ze hun opmerkingen alleen maar maken omdat het politiek correct is, niet omdat ze vinden dat er echt tegen het geweld moet worden opgetreden en de minderheden daadwerkelijk beschermd moeten worden.

De bisschop van Peshawar, Humphrey Peters, heeft de autoriteiten gevraagd om de veiligheidsmaatregelen voor christenen op te voeren, maar er is nog geen actie ondernomen. 'Ik vrees dat dit het begin is van veel meer geweld, en dat het zich over de rest van Pakistan kan verspreiden', zegt hij tegen Newsweek. 'Christenen zijn een gemakkelijk doelwit. We behoren tot de armsten van de samenleving en zijn ook nog eens gemarginaliseerd.'

Beeld ap
Beeld afp
Beeld ap
Beeld ap
Beeld afp
Beeld afp
Beeld ap
Beeld AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden