Christelijke groep bant anti-pestdag wegens 'homopropaganda'

In de Verenigde Staten is commotie ontstaan rond het scholenproject 'Mix It Up At Lunch Day', een grootschalig initiatief tegen pesten en voor sociale gelijkheid. De conservatief-christelijke American Familie Association (AFA) noemt het experiment een dekmantel om een verborgen homoseksuele agenda door te voeren.

Lunch op een school in Chicago Beeld ANP
Lunch op een school in ChicagoBeeld ANP

'Mix It Up At Lunch Day' werd elf jaar geleden in het leven geroepen door het Southern Povery Law Center (SPLC) om sociale barrières op school te doorbreken en pestgedrag aan de kaak te stellen, zo meldt Huffington Post. Elk schooljaar worden schoolgaande kinderen één dag uit hun 'comfortzone' gehaald en zitten ze tijdens de lunchpauze bij scholieren van een andere afkomst en sociale klasse aan tafel. 'In de cafetaria - waar de sociale groepen doorgaans samenklitten - komen jongeren zo 's met anderen in contact', redeneren de organisatoren.

'Homoseksualiteit promoten'
Het project is niet naar de zin van de conservatieve American Family Association, die het programma in de New York Times verkettert als een 'nationale poging om homoseksualiteit te promoten op openbare scholen'.

Het conflict tussen AFA en de organisatoren van de SPLC staat in een lange traditie van vijandigheid tussen beide verenigingen. Het SPLC nam de christelijke groepering recent nog op in een lijst van actieve haatgroeperingen, een lijst waarop ook neonazi's en negationisten staan. Het AFA vindt die vermelding uiterst misplaatst.

'We zijn geen haatgroep, we zijn een waarheidsgroep', zegt AFA-directeur Bryan Fischer. 'We vertellen de waarheid over homoseksualiteit.' Volgens AFA is het het SPLC zélf een haatgroep die onverdraagzaamheid jegens christelijke studenten promoot en anti-homogroeperingen monddood wil maken.

Pesterijen
SPLC benadrukt juist dat 'Mix It Up At Lunch Day' niks met seksuele oriëntatie te maken heeft. 'Jongeren die het mikpunt zijn van pesterijen zijn weliswaar vaak homo - of worden door hun leeftijdsgenoten zo gezien - maar het idee dat we met dit programma aan homoseksuele indoctrinatie doen is een totaal verkeerde voorstelling van de feiten.'

'Mix It Up At Lunch Day' vindt plaats in zo'n 2.500 Amerikaanse scholen, maar vorige vrijdag hadden al zo'n 200 scholen het initiatief afgeblazen. Hoewel er geen reden werd gegeven voor die afzeggingen, zal de controverse rond het programma de populariteit geen goed hebben gedaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden