Chris Roodbeen (1930-2017) tekende Holleeder in de rechtbank

Rechtbanktekenaar Chris Roodbeen is op 87-jarige leeftijd overleden. De man die sinds 1981 schetsen van verdachten maakte voor De Telegraaf stierf maandag na een kort ziekbed.

Nina Rijnierse/ ANP
Rechtbanktekenaar Chris Roodbeen overleed maandag op 87-jarige leeftijd na een kort ziekbed. Beeld anp
Rechtbanktekenaar Chris Roodbeen overleed maandag op 87-jarige leeftijd na een kort ziekbed.Beeld anp

Roodbeen was een van Nederlands bekendste rechtbanktekenaars. Hij legde de processen van onder andere Badr Hari, Willem Holleeder, Geert Wilders en Lucia de B. vast en tekende ook vaak in de Amsterdamse rechtbank.

Onlangs exposeerde Roodbeen zijn rechtbanktekeningen nog in de Rotterdamse Kunsthal. Hij begon in de jaren 70 als tekenaar bij de Haagse Courant. Sinds 1981 werkte Roodbeen in vaste dienst voor De Telegraaf.

Slimme truc
Rechtbankverslaggever Saskia Belleman werkte voor De Telegraaf de laatste acht jaar samen met Roodbeen. "Hij zat altijd boordevol anekdotes. Zo vertelde hij graag over de keer dat er klappen in de Haagse rechtbank werden uitgedeeld, tijdens de strafzaak van Daantje D. en Jantje B in de jaren zeventig. Hij was toen pas een jaar in dienst bij de Haagse Courant."

Willem Holleeder en Cor van Hout, 22 januari 1987, in de zaak over de ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer. Beeld Chris Roodbeen
Willem Holleeder en Cor van Hout, 22 januari 1987, in de zaak over de ontvoering van Freddy Heineken en Ab Doderer.Beeld Chris Roodbeen

Ook had Roodbeen een slimme truc om van alle rechtbanktekenaars de beste plek te bemachtigen, vertelt Belleman. "Negen van de tien keer begon een zaak te laat. Terwijl we dan bij de deur stonden te wachten vertelde hij aan de tekenaars van andere media een grap over een aap in diergaarde Blijdorp. Hij deed de bewegingen na en als de zaak begon stond hij opeens vooraan."

'Stuffie'
Roodbeen was bijna een halve eeuw tekenaar. Zijn tekeningen tonen volgens Belleman ook het veranderende tijdsbeeld. "Toen de krant nog zwart-wit werd gedrukt, maakte hij heel gedetailleerde tekeningen. Met de overstap naar kleur kon hij minder mensen tekenen, want hij moest ze ook nog allemaal inkleuren. Ook veranderde het inktpotje op het bureau van de rechter in een computer."

Roodbeen, altijd herkenbaar aan zijn 'stuffie' (gummetje) en de muntjes voor koffie die los in zijn jaszakken zaten, was de stabiele factor bij De Telegraaf, stelt Belleman. "Misdaadverslaggevers komen en gaan, maar Chris was er altijd. Tot drie weken geleden ging hij nog naar rechtszaken. Nadat hij de diagnose prostaatkanker kreeg, ging het snel. Maar hij belde me nog op en zei: 'Ik kom wel terug hoor'."

1995/ 1996. Rechtszaak tegen de Bende van Venlo, met in het midden Frenky P. Beeld Chris Roodbeen
1995/ 1996. Rechtszaak tegen de Bende van Venlo, met in het midden Frenky P.Beeld Chris Roodbeen

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden