PlusTen slotte

Chris Gongriep (1946-2016) was bepalend voor de Zuidas en Zuidoost

Mister Zuidas, of Mister Zuidoost? Op Chris Gongriep, die afgelopen vrijdag op zeventigjarige leeftijd een einde aan zijn leven maakte, is beide van toepassing.

Redactie
De Amsterdamse Zuidas. Zo'n 65 gebouwen zette Chris Gongriep van G&S er door de jaren heen neer Beeld ANP
De Amsterdamse Zuidas. Zo'n 65 gebouwen zette Chris Gongriep van G&S er door de jaren heen neerBeeld ANP

Gongriep, de 'G' uit G&S, wist zijn bescheiden projectontwikkelaar dertig jaar lang bepalend te maken voor de Amsterdamse kantorenbouw.

Gongriep was met G&S, anno 1978, de hoofdverantwoordelijke voor Bullewijk in Amsterdam-Zuidoost, de kantorenwijk waar in de geest van de jaren tachtig de auto voorrang had en werken streng gescheiden werd van wonen.

Zo'n 65 gebouwen zette G&S er door de jaren heen neer, in het gebied tussen de Ikea en de Arena.

G&S ontwikkelde ze niet alleen, maar bouwde ze ook. Want Gongriep vond het veel handiger om zo veel mogelijk in eigen hand te houden. Dat bleek slim.

Gongriep kon, in zijn eeuwige opschrijfboekje met potlood, offertes zodanig samenstellen dat G&S andere partijen die er nog een aannemer bij moesten zoeken, steevast overtrof.

Duurzaamheid
Toen Zuidoost vol was, ging Gonggriep zich - met een tussenstap rond het Museumplein - op de Amsterdamse Zuidas richten. Door handig grondposities in te nemen werd zijn bedrijf de grootste projectontwikkelaar in het gebied.

G&S deed zelf de Itotoren en het Som-gebouw en samen met ING en Fortis de rest van het hart van de Zuid­as, in totaal 230.000 vierkante meter. Het waren niet alleen kantoren maar ook woningen, waaronder de Mahler Residential Tower, waar hij zelf ook introk.

Gongriep had snel door dat duurzaamheid scoorde, ook omdat de gebruikers van zijn gebouwen zich graag laten voorstaan op hun milieuvriendelijke imago. Vlaggenschip werd het vorig jaar opgeleverde The Edge aan de Zuidas, het onderkomen van accountant Deloitte, advocatenkantoor AKD en van G&S zelf.

Maar Zuidoost bleef lonken. Vorig jaar werd met projectontwikkelaar OVG het hoofdkantoor van ING - het Zandkasteel - gekocht voor 16,5 miljoen, terwijl G&S even verderop aan het bouwen is voor het nieuwe onderkomen van de bank.

Vorig jaar zomer verkocht hij zijn belang van 40 procent in G&S aan VolkerWessels, dat al 30 procent in handen had sinds het aannemerstak G&S Bouw had overgenomen. Gongriep had zich al teruggetrokken uit de Amsterdamse projectontwikkelaar. Gongriep liet zich, geheel in stijl, niet uit over het hoe en waarom, maar het bedrijf sprak tegen dat het om een overname ging.

Zeilen
Quote schatte hem laatstelijk op 130 miljoen euro, maar Gongriep - hem publiciteitsschuw noemen bleef altijd een understatement - en G&S houden hun cijfers tegen de borst.

Opener was hij over zijn liefde voor zeilen. Toen hij in 1988 zijn zaak zelf liet afbouwen in een loods in Zaandam, werd die maar meteen jachtwerf De Hemmes gedoopt.

Het was begin jaren negentig de basis voor het Zaanse Holland Jachtbouw, een van de grootste jachtwerven voor zeilschepen in ons land. Hij liet er zijn eigen schepen bouwen, zoals zeiljacht de Sapphire en drie jaar geleden de Rainbow, een zeiljacht gebaseerd op de allereerste winnaar van zeilrace America's Cup.

Hij voer er de wereld mee rond, uit liefhebberij en meteen als promotie voor de jachtwerf.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden