EuroPride

Chris Belloni: 'Fijn dat Gay Pride wordt omarmd door hetero's'

Tijdens de EuroPride spreekt Het Parool elke dag een Amsterdamse lhbt'er over de Amsterdamse gayscene, tolerantie en hun persoonlijke ervaringen tijdens de Gay Pride. Vandaag: Chris Belloni (36), filmmaker en organisator van het International Queer & Migrant Film Festival.

Chris Belloni Beeld vpro
Chris BelloniBeeld vpro

Wanneer was jouw eerste Gay Pride en hoe beleefde je die?
"Dat is al een tijd geleden: in 2002. Als Haarlemmer die net in Amsterdam was gaan wonen vond ik het een hele belevenis. Al die mensen die ons toezwaaiden langs de kant, heel indrukwekkend. Toen moest je trouwens nog een kaartje kopen in het Oud-Hollandsch Snoepwinkeltje in de Jordaan. Het was veel kleinschaliger en minder commercieel dan nu."

Wie zou jij graag eens uitnodigen voor de Canal Parade?
"Dit jaar heb ik vier Pakistanen uitgenodigd die ik heb leren kennen tijdens een lhbt-filmfestival in Pakistan. Het zijn allemaal jonge advocaten en mensenrechtenactivisten die zich in hun land inzetten voor de rechten van transgenders. Ze gaan langs de kant kijken, want op een boot is een stap te ver voor ze. De angst dat daar foto's van op sociale media terechtkomen en dat die in Pakistan worden gezien, is groot. Het is soms voor buitenstaanders ook lastig te begrijpen wat hier allemaal gebeurt tijdens zo'n botenparade. Toen ik twee jaar geleden met Ilias Zian de Marokkaanse boot organiseerde, hadden we Marokkaanse homo-activisten uitgenodigd. Ze wisten niet wat hen overkwam en eigenlijk was het zelfs een beetje too much voor ze."

Sommigen zijn van mening dat de Canal Parade een heterofeestje is geworden. Wat vind jij daarvan?
"Daar ben ik het wel mee eens. Maar is het erg? Ik weet het niet. Het is fijn dat het feest wordt omarmd door hetero's, maar aan de andere kant is het zonde als de boodschap van homo-acceptatie ondergesneeuwd raakt. Het is jammer als lhbt'ers niet op een boot kunnen omdat die volstaat met feestende hetero's. Toch denk ik dat vooral het toegenomen aantal commerciële boten een doorn in het oog is van de mensen die kritiek hebben."

Ga je door de recente gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld in Orlando met een ander gevoel naar de Canal Parade?
"Ik weet dat dat gevoel wel leeft, bijvoorbeeld onder vrienden. Bij mij is dat minder. Het is natuurlijk vreselijk wat er is gebeurd en de kans op een aanslag is in Amsterdam reëel, maar ik denk niet dat er specifiek met de Gay Pride iets zal gebeuren."

Is Amsterdam net zo homotolerant als - laten we zeggen - vijf jaar geleden?
"Ik zie wel dat organisaties zich enorm veel bezighouden met het onderwerp homoacceptatie. Op scholen wordt er onderwijs over gegeven en ook op overheidsniveau wordt er veel over nagedacht. Toch ervaren homoseksuelen dat het minder veilig is. Dat heeft denk ik vooral te maken met het wereldbeeld van terreur en angst. Mensen hebben het gevoel dat individuele vrijheden worden ingeperkt. Zelf ben ik één keer uitgescholden om mijn geaardheid, toen ik met iemand stond te zoenen op de Prinsengracht. Ik schrok er heel erg van, maar liet het ook snel weer van me afglijden. Ik dacht: die jongen weet niet beter."

Heb je tips voor deze Europride?
"In The Student Hotel op de Wibautstraat is een soort mini-filmfestivalletje waar 24 uur per dag films draaien die ik heb geselecteerd. Het is met zes stoelen misschien wel het kleinste bioscoopje van Nederland. De films die ik heb gekozen waren in mijn ogen de beste van het International Queer & Migrant Film Festival dat ik afgelopen jaar heb georganiseerd in De Balie. Mijn eigen film I'm Gay and Muslim draait er ook. Je kunt gewoon naar binnenlopen en gaan zitten. De toegang is gratis."

Eerder in deze serie:
- Rik van de Westelaken: 'Met Gay Pride is Amsterdam op z'n best'
- Ilias Zian: 'Amsterdam is een fijne stad om te wonen als homo'
- Dolly Bellefleur: 'Laat Koninklijk Huis meevaren met Canal Parade'

null Beeld Maarten Steenvoort
Beeld Maarten Steenvoort
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden