Chocoladesymposium: van drinkwedstrijd tot cacaoconcert
Tijdens het Origin Chocolate Event op 21 oktober wordt heus niet alleen de stoffige route van de fairtrade cacaoboon gepresenteerd. Je kunt er schilderen met chocola én meedoen aan een chocodrinkwedstrijd.
Net als voorgaande jaren kunnen chocoladefanaten helemaal uit hun plaat gaan tijdens het Origin Chocolate Event. In het KIT Tropeninstituut staan voor tientallen workshops, lezingen en interactieve events gepland. Mede-organisator en eigenaar van het Cacaomuseum, Henkjan Laats, vertelt over een paar hoogtepunten.
Cacaoceremonie (10.15 uur)
"Binnen de cultuur en religie van de Maya's was cacao erg belangrijk. Beelden van goden werden behangen met cacaobonen en in Midden-Amerika wordt er nog steeds spiritualiteit aan verbonden. Tijdens de ceremonie wordt er gemediteerd, wordt chocoladedrank gedronken en verteld over de traditie."
Chocoladeschilderij maken (11.30 uur)
"Hoewel je met chocolade als verf erg goed kunt schilderen, gebruik je in deze workshop chocola als inspiratie. Na het eten van een stukje chocolade zie je al snel een kleur voor je. Daar ga je vervolgens mee schilderen. Zo ontstaan bijzondere, impressionistische kunstwerken die iets zeggen over de chocola."
Muziek en chocolade
"Net als bij het schilderen kun je ook je zintuigen prikkelen door chocolade met muziek te combineren. Bij bittere chocola passen zware mineuren, bij zoetere chocola past romantische muziek met hogere noten. Operazangeres Diana Aivia zingt terwijl het publiek kleine stukjes chocolade proeft."
International Chocolate Awards (13.30 uur)
"Op zaterdag worden de meest prestigieuze chocoladeprijzen uitgereikt aan makers die echt bijzondere repen maken. Daar komt geen supermarktchocola of zelfs fairtrade chocola voor in aanmerking. Het gaat over 'origin chocolate', waarvan precies bekend is waar het vandaan komt, wie de boer is, wie de bonen heeft geroosterd en hoe het transport geregeld is. Van de winnaars is natuurlijk chocola te proeven."
Drinkwedstrijd (11.00-16.00 uur)
"Nee, mensen gaan niet enorme hoeveelheden chocoladedrank drinken. Het Origin Chocolade Event gaat juist om het tegenovergestelde: je kunt van een echt goede reep ruim een week genieten, als je af en toe een klein stukje eet. Het publiek krijgt slokjes chocoladedrank en mag na afloop stemmen welke het lekkerst is."
Origin Chocolate Event
Zaterdag 21 oktober (10.00-18.00)
KIT Tropeninstituut
Wekelijks een overzicht van de nieuwste hotspots, uitgaanstips, films en restaurants in je mailbox? Schrijf je dan nu in voor de Stadsgids-nieuwsbrief van Het Parool.