'Chocoladekerkje' in handen van Stadsherstel

Stadsherstel heeft zich ontfermd over het kerkje van de vrijzinnigen in Weesp. Gemengde gevoelens bij de gelovigen. ''Let niet op de rommel,'' zegt Teun Pels. Hij is penningmeester van de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap in Weesp. Pels doelt op de boeken die in dozen staan opgestapeld in het 'chocoladekerkje'.

De vrijzinnigen hielden al zo'n twintig jaar elke derde zaterdag van de maand een boekenmarkt om het onderhoud te bekostigen. Maar dat hoeft niet meer. Eind augustus verkocht het kerkbestuur het 103 jaar oude pand aan Stadsherstel. Het onderhoud was niet meer op te brengen.

De Van Houtenkerk, zoals het chocoladekerkje echt heet, is neergezet op de plek waar eerder de villa en de chocoladefabrieken van de familie Van Houten stonden.

De gezusters Van Houten schreven in 1902 aan de vrijzinnige gemeente: 'Wij zijn voornemens voor u een kerk op te richten. Wij willen weten voor hoeveel zitplaatsen.' De bouw werd in 1906 afgerond en het kerkgenootschap huurde de kerk voor één gulden per jaar.

Een gedenksteen uit 1940 herinnert aan de schenking van de kerk aan de geloofsgemeenschap. ''Maar de familie vergat er een zak geld voor onderhoud bij te doen,'' vertelt Pels lachend. Het onderhoud werd met de jaren een steeds groter probleem. ''De verkoop zagen we aankomen. Maar voor leden die hier gedoopt en getrouwd zijn, is het moeilijk.''

Afgelopen zaterdag was de laatste boekenmarkt. Stadsherstel Amsterdam NV, dat zo'n vijfhonderd gerestaureerde panden in Amsterdam en omgeving verhuurt, betaalt nu de onderhoudskosten uit de verhuur van de kerk voor sociale en culturele activiteiten. De vrijzinnigen mogen er wel blijven kerken op zondag.

''Het was voor ons de laatste boekenmarkt en dat gaat ons wel aan het hart. We hebben in die twintig jaar een naam opgebouwd,'' zegt Pels. ''Er kwamen elke keer zo'n honderd mensen op af.''

Maar de organisatie was een zware taak. De kerk heeft op het moment maar 38 leden en de veelal oudere vrijwilligers haakten af vanwege het zware sjouwwerk met de boeken.

Ook de 'mannenclub' van de kerkgemeente, die zorgde voor klein onderhoud in en rond de kerk, is al opgeheven. ''Die heren zijn nu allemaal in de 80, dus die kunnen de ladder niet meer op,'' vertelt Pels.
Dat de verantwoordelijkheid over de kerk nu bij Stadsherstel ligt, zorgt voor een dubbel gevoel bij de penningmeester. ''Je geeft iets uit handen waar je voor gezorgd hebt, maar de onzekerheid over het behoud van de kerk is weg.''

De praktijk blijft voor hem even wennen. ''De lichten uitdoen, de deur afsluiten, dat hoeft niet meer. Ik kan zo naar huis.'' (MARTHE DAMMAN)

De Van Houtenkerk, gered door Stadsherstel Amsterdam. Foto Floris lok
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden