Chique Soho House vestigt zich definitief in Bungehuis

In het Bungehuis aan de Spuistraat komt definitief een vestiging van het chique Soho House. De Universiteit van Amsterdam en vastgoedbelegger Aedes Real Estate hebben een koopovereenkomst gesloten. Dat meldt het Financieele Dagblad.

Het Bungehuis aan de Spuistraat Beeld Joris van Gennip
Het Bungehuis aan de SpuistraatBeeld Joris van Gennip

Begin deze maand kondigde Aedes Real Estate al aan het Soho House te willen vestigen in het pand. Een dag nadat het Bungehuis door de ME is ontruimd, maakt de vastgoedbelegger bekend dat de deal met de UvA rond is. Met koop en verbouwing van het pand is zo'n vijftig miljoen euro gemoeid.

In het pand, dat afgelopen anderhalve week bezet werd door UvA-studenten die een democratischer bestuur eisen, komt een vestiging van Soho House, een chique club met overnachtingsmogelijkheden voor creatievelingen dat over twee jaar open moet gaan.

Hotelstop
In 2012 beperkte stadsdeel Centrum de uitbreiding van het aantal hotels in de binnenstad. Alleen hotels met een 'uniek concept' maken nog kans op een plekje in het centrum. Ook werd een lijst met uitzonderingen opgesteld, waar onder andere het Bungehuis op staat. Het Soho House zou niet het enige dure hotel worden aan de Spuistraat. Boven de Albert Heijn wordt het 'W Hotel' (vijf sterren) gerealiseerd. En ook in het voormalig pand van de Kasbank komt een hotel voor de rijkere bezoekers van Amsterdam.

De komst van Soho House naar Amsterdam ging niet zonder slag of sloot. De sociëteit zou aanvankelijk haar intrek nemen in enkele oude grachtenpanden, waaronder eentje aan de Raamgracht. Maar na hevig verzet van de buurt, die overlast vreesde, trok investeerder Aedes Real Estate het plan terug. In het Bungehuis werd uiteindelijk wél een geschikte locatie gevonden.

Het Bungehuis is een monumentaal pand uit de jaren dertig. Sinds de jaren zeventig is het pand in gebruik als universiteitsgebouw van de Faculteit der Geesteswetenschappen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden