Chique bonbonzaak klaagt over overlast junks

Mooi idee, die bank op het Oudekerksplein in het kader van de opwaardering van de Wallen, maar in de eveneens nieuwe bonbonzaak klaagt men over lallende gebruikers.

Carolien Lindeman
Bankje op het Oudekerksplein chocolaterie Puccini (op de achtergrond) heeft overlast van junks die daar zouden rond hangen. Beeld Rink Hof
Bankje op het Oudekerksplein chocolaterie Puccini (op de achtergrond) heeft overlast van junks die daar zouden rond hangen.Beeld Rink Hof

In het kader van project 1012 wordt het Oudekerksplein opgeknapt. Onderdeel daarvan is een mooie houten bank om een oude boom midden op het plein. Tegelijkertijd opende drie weken geleden de chique bonbonzaak Puccini Bomboni hier een vestiging en ook die moet het gebied meer allure geven.

Maar pal tegenover de zaak staat de net geplaatste bank en daar hangen vaak ongure types, zegt eigenares Debbie van Weldam.

Succes en last
Ze heeft dubbele gevoelens over de zitplek. 'Afgelopen weekeinde was het bankje een succes en ging mensen er met hun bonbons zitten, maar ik heb ook last gehad van een lallende kliek die de hele dag bij de bank rondhing.' Dan lopen haar potentiële klanten juist met een grote cirkel om de zaak heen.

Eén van de types kwam vorige week ook haar zaak binnen en viel klanten lastig. Hij ging achter ze staan en riep: 'Kiekeboe!' Een andere bankzitter griste een poosje geleden een bonbon weg en verdween. Puccinibonbons kosten ongeveer twee euro.

Helemaal tegen
Overbuurman Willem Oosterbeek is helemaal tegen de bank. Hij snapt niet waarom het stadsdeel het meubel juist midden op het plein plaatste. 'Het is een heel mooie bank, maar wel op een plek waar geluid uitwaaiert over de gracht.' Ook Oosterbeek ziet er vaak ongure types zitten en met Sint-Maarten werden kinderen die over plein liepen met hun lampion lastiggevallen, weet hij te melden.

Politie en het stadsdeel pakken deze overlast aan met strenge handhaving, laat een woordvoerder van de politie weten. Surveillanten sturen junks weg en als buurtbewoners klagen, komt de politie ook langs. 'Maar soms hebben andere politiezaken voorrang.' Ook handhavers van het stadsdeel zitten volgens een woordvoerder boven op het probleem.

Lees vandaag meer in Het Parool.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden