PlusAchtergrond

Chinezen wereldwijd gediscrimineerd vanwege coronavirus

Een leeg terras van een Chinees restaurant in de Chinese wijk in Milan. Verschillende publieke figuren uit de Chinese gemeenschap in Italië beschuldigen Italianen die angstig zijn voor besmetting door Chinese medeburgers van ‘latent racisme’.Beeld AFP

Chinese studenten die tijdelijk niet meer naar Frankrijk hoeven te komen. Restaurants in Korea en Japan die Chinese toeristen weren. Wereldwijd voelen Chinezen (en Aziaten die voor Chinezen worden aangezien) de reacties op de uitbraak van het coronavirus.

De angst voor gevaarlijke ziekten, zoals nu het coronavirus, is zo oud als de wereld. Anno 2020 wakkert de zorg om besmetting in oost en west discriminatie aan, plus uiteraard nepnieuws en wilde complottheorieën. De discriminatie treft vooral Chinezen of mensen die voor Chinees worden aangezien. In het beste geval worden ze geplaagd met flauwe grappen, maar steeds vaker is er sprake van discriminatie of belediging.

Met inmiddels meer dan 200 doden en bijna 10.000 zieken neemt de mondiale onrust over besmetting alleen maar toe. Bedrijven evacueren hun werknemers uit Chinese steden. De ene na de andere luchtvaartmaatschappij schrapt vluchten op China. Maar de reacties op het virus reizen sneller dan het virus zelf. 

‘Geel Alarm’

In Toronto – waar een grote Chinese gemeenschap woont en waar bij een uitbraak van het eveneens uit China afkomstige sars-virus in 2002-2003 destijds 44 mensen omkwamen - heeft het gemeentebestuur deze week gewaarschuwd dat nepnieuws over het virus er opnieuw toe heeft geleid dat Chinezen worden gemeden of nageroepen. “Ik ben heel bezorgd en het is teleurstellend dat dit gebeurt. Discriminatie is onaanvaardbaar en het verspreiden van verkeerde informatie helpt niemand,” aldus een hoge ambtenaar.

In Frankrijk, waar inmiddels vijf besmettingsgevallen bekend zijn geworden, circuleren op sociale media al dagen de nodige anti-Chinese sentimenten. Ook Chinezen zelf roeren zich over wat die in Frankrijk de laatste dagen zoal aan verwensingen te horen hebben gekregen. Daarbij kan iedereen met een Aziatisch uiterlijk doelwit zijn, racisten nemen het niet zo nauw met landsgrenzen, zo blijkt. De regionale krant Courrier Picard die in Noord-Frankrijk verschijnt, zorgde voor boosheid met de discriminerende kop ‘Geel Alarm’. De krant heeft hiervoor inmiddels excuses aangeboden. Volgens velen een kwalijke referentie aan het ‘Gele Gevaar’ waarmee ongewenste Chinese en Japanse immigranten in de 19e eeuw werden aangeduid.

#JeNeSuisPasUnVirus

Een Chinese vrouw in Frankrijk heeft uit protest tegen de stemmingmakerij maandag de trending hashtag gelanceerd #JeNeSuisPasUnVirus (‘ikbengeenvirus’). In Denemarken eiste de Chinese ambassadeur vergeefs excuses voor een cartoon in de krant Jyllands-Posten waarin de sterren in de Chinese vlag waren vervangen door virussymbolen.

‘No Chinese’

Ook in Azië zijn de reacties soms heftig. In Sri Lanka werd een groep Chinese toeristen geweigerd bij een toeristische attractie. Ze waren afkomstig uit Singapore en niemand van de groep was de laatste maanden in China geweest. Op het internet circuleren foto’s uit Japan en Vietnam die duidelijk maken dat sommige restaurants geen Chinese klanten meer binnenlaten. ‘No Chinese’ (‘Geen Chinezen’) staat er op borden met daarbij ‘het spijt ons’ of ‘dank voor uw begrip’. 

Racistische grappen volgden in Engeland toen een tv-presentator met de Koreaanse band BTS poseerde. De reactie op internet: ‘BREAKING; James Corden sterft door het coronavirus’. In Indonesië is de hashtag #TolakSementaraTurisChina’ trending wat zoveel wil zeggen als ‘verbied tijdelijk Chinese toeristen’. In Zuid-Korea zijn Chinese toeristen geweigerd in een casino en heeft meer dan een half miljoen mensen een petitie getekend om geen Chinese toeristen meer toe te laten.

Sars

Het coronavirus verspreidt zich in een sfeer die toch al niet positief is ten opzichte van China. Er sluimert nog steeds een handelsoorlog met de Verenigde Staten, het telecombedrijf Huawei worstelt met beschuldigingen over spionage en staatsbemoeienis, recent zijn wereldwijd weer wat Chinese spionnen ontmaskerd. Die context was er niet tijdens de vorige viruscrisis uit China, zeventien jaar gelden (sars). Al waren ook toen veel Chinese gemeenschappen in het Westen slachtoffer van racisme. Chinese restaurants in Boston verloren 70 procent van hun klanten.

‘Uit hun huizen verjaagd’

Ook uit China zelf komen overigens berichten over discriminatie, gericht tegen bewoners uit Wuhan. De afgelopen dagen hield de Chinese vrouwenrechtenstrijdster Guo Jing een dagboek bij op WeChat dat werd vertaald door de BBC. Zij schrijft op 28 januari: ‘In veel steden zijn mensen verplicht buiten een masker te dragen. Sommige burgers zonder masker zijn uit het openbaar vervoer gegooid. We weten niet waarom ze geen masker droegen. Misschien hadden ze het geld er niet voor of kenden ze de verordening niet. In online video’s hebben sommige mensen de deuren verzegeld van mensen die zichzelf in quarantaine hebben geplaatst. Mensen uit de provincie Hubei (waarin Wuhan ligt) zijn uit hun huizen verjaagd en konden nergens anders heen. Tegelijk hebben andere mensen accommodatie aangeboden om mensen uit Hubei te helpen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden