Chinezen proberen door te gaan met leven

Vijf miljoen Chinezen moeten na de aardbeving een nieuw bestaan opbouwen. Foto GPD/AP/Ng Han Guan Beeld
Vijf miljoen Chinezen moeten na de aardbeving een nieuw bestaan opbouwen. Foto GPD/AP/Ng Han Guan

De Chinese overheid staat voor de reusachtige taak te zorgen voor nieuwe huisvesting en banen voor zo'n vijf miljoen overlevenden van de aardbeving.

DUJIANGYAN Liushi Qi is haar man, huis en restaurant kwijtgeraakt. Na drie weken in een tent heeft ze voor het eerst weer een dak boven het hoofd, airconditioning en een televisietoestel.

Tot de middag van 12 mei woonde Liushi (51) met haar man, zoon en dochter in een mooi huis in Dujiangyan, zeventig kilometer van het epicentrum van de zware aardbeving. Ze hadden er een restaurant. In de beving verloor ze alles, behalve haar 25-jarige zoon en 15-jarige dochter.

Met z'n drieën woont het gebroken gezin nu in straat 23, cabine 7 van 'Happiness Homes', het nieuwe, permanente vluchtelingenkamp in de stad. Vijftigduizend vierkante meter aan blauwwitte blokken, in noodtempo neergeplant op vers gestort beton. Met douches, een school, een ziekenhuis en een winkel. Voor elk gezin is een kamer van tien vierkante meter beschikbaar. Net genoeg voor twee bedden, een kast en wat krukjes, maar al veel beter dan een tent, vinden de bewoners.

Happiness Homes is met 1500 mensen nu het grootste opvangkamp in de getroffen regio. Overal schieten deze opvangplekken uit de grond. China staat voor de gigantische opgave vijf miljoen mensen weer een dak boven het hoofd te geven. Het heeft bezworen voor het begin van de Olympische Spelen, over een kleine twee maanden, een miljoen tijdelijke huizen klaar te hebben. Op plekken waar nog tentenkampen staan, worden toiletgebouwen en gaarkeukens gebouwd van solide baksteen en cement. Ook die zullen nog jaren in gebruik zijn, voordat alles weer bij het oude is. De autoriteiten verwachten dat het minstens drie jaar duurt voor de eerste mensen weer terug kunnen naar een eigen huis.

Mensen proberen hun leven weer op te pakken en plannen voor de toekomst te maken. Yuan Tian Lun (55) heeft net z'n frituurpan teruggekregen, die reddingswerkers uit het puin van z'n huis hebben gehaald. Hij is vastbesloten het ding aan de praat te krijgen, zodat hij weer gefrituurde deegwaar kan verkopen. Z'n buurman Dai Guo Rang (47) gaat de overheid geld vragen om een supermarkt te beginnen.

Verderop staan vrachtwagenchauffeur Fu Jian Ming (40) en z'n vrouw Chen Xian Jun (36) op de puinhopen van hun huis. Chen slaat met een hamer het beton kapot. Het staaldraad dat tevoorschijn komt, legt ze apart. De rechte gaan ze gebruiken voor de herbouw van hun huis, de kromme gaan naar de schroot, waar ze er twintig eurocent per kilo voor kunnen krijgen.

Mensen sorteren bakstenen en dakpannen uit de ruïnes, maken ze schoon en stapelen ze op, om er straks nieuwe huizen mee te bouwen. Het went om geld van je rekening te halen bij een geïmproviseerde bank in een tent. Om drie keer per dag in de rij te staan voor eten en rond te lopen in kleding die je niet zelf hebt gekocht, maar vanuit het hele land zijn geschonken.

'De socialistische familie is een sterke steun voor de slachtoffers', schreeuwt een levensgroot aanplakbord bij de ingang van de Happiness Homes in Dujiangyan. In de hele regio wappert bij opvangplaatsen de hamer-en-sikkelvlag van de Communistische Partij. Er mag geen twijfel over bestaan: de Partij zorgt voor het volk.

Zo voelen de overlevenden het ook. Overal klinkt lof voor de immense hulpoperatie. Mensen die de komende jaren met z'n vieren in een kamertje van tien vierkante meter moeten leven, mensen die nog altijd niet meer hebben dan een tent, mensen die bovenop hun puinhopen staan: de diepe schok en rouw van de eerste weken is vervangen door een voorzichtig optimisme over een nieuwe toekomst.

Bij een dodenherdenking in Chengdu, hoofdstad van de provincie Sichuan, lieten de overlevenden onlangs duizenden brandende lampionnen opstijgen om de geest van de doden te laten rusten. Maar de kleur van de lampionnen was rood: de kleur van hoop, voorspoed en geloof in de toekomst. (REMKO TANIS)

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden