Chinezen geven 39 procent korting op nummer 39 van menu om Gordon terug te pakken

Negenendertig Chinese restaurants geven deze week 39 procent korting op nummer 39 van de menukaart - met of zonder rijst. Dat meldt de Volkskrant. De kortingsactie met een knipoog heeft een serieuze ondertoon: Nederlandse Chinezen willen op deze manier aandacht vragen voor de discriminerende stereotyperingen die ze ten deel vallen.

Jurylid Gordon Heuckeroth tijdens de eerste liveshow van Hollands Got Talent. Beeld anp
Jurylid Gordon Heuckeroth tijdens de eerste liveshow van Hollands Got Talent.Beeld anp

Ook willen de restaurants nog steeds excuses van jurylid Gordon, die een Chinese deelnemer aan de televisieshow Holland's Got Talent bejegende met grappen over 'number 39 with rice'.

De actie is bedacht door drie Chinese jongerenorganisaties, in samenwerking met de Vereniging Chinese Horeca Ondernemers (VCHO). Die stuurde haar negenhonderd leden het verzoek mee te doen, en zo een vrolijk statement te maken.

Maar achter die vrolijkheid gaat een breed gedragen gevoel schuil: veel Nederlandse Chinezen zijn ontevreden over de afloop van de discussie rond Gordon. Ze willen dat er een definitief einde komt aan het oubollig etiketteren van Chinezen, meestal met een verwijzing naar een restaurant ('sambal bij').

Ook restaurant met Michelinster
De deelnemende 39 restaurants zijn vanaf vanavond te vinden op de website nummer39metrijst.nl. Onder hen is het gerenommeerde Haagse restaurant Han Ting, dat een Michelinster heeft en een menukaart zonder nummers, maar wel met moderne Frans-Chinese haute cuisine. 'Natuurlijk doen we mee aan deze leuke actie', zegt Han Ji namens het restaurant. 'We snappen best dat veel Chinezen gekwetst zijn. We begrijpen niet dat Gordon niet mans genoeg is om zijn excuses te maken, al was het maar omdat deze grappen door mensen anders worden uitgelegd dan hij bedoelt.'

Gordon en Xiao Wang. Beeld anp/YouTube
Gordon en Xiao Wang.Beeld anp/YouTube

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden