'Chinese rivieren ernstig vervuild door Westerse sportkleding'

Grote Chinese rivieren als de Blauwe Rivier en de Parelrivier zijn ernstig vervuild. Een belangrijke oorzaak daarvan is de productie van kleding voor sportmerken als Puma, Nike en Adidas, zo blijkt uit een rapport van Greenpeace. De milieuorganisatie deed een jaar lang onderzoek in de Chinese textielindustrie.

IPS/Redactie
Winkel van sportmerk Puma. © ANP Beeld
Winkel van sportmerk Puma. © ANP

Greenpeace nam stalen van het afvalwater van de fabrieken. Uit analyses bleek dat twee van de grootste productiecentra een heel scala aan blijvende giftige stoffen lozen in de Chinese rivieren.

Illegaal
Het productiecomplex van Youngor, de grootste industriële centrale in het land, bleek nonylphenol te lozen, een hormoonverstorende stof die zich ophoopt in de voedselketen, naast stoffen die de lever en de spermaproductie aantasten en een mix van andere giftige stoffen. De stoffen zijn niet illegaal in China, maar wel al in de Europese Unie en andere industrielanden. De andere vervuiler is Well Dyeing Factory in de provincie Guangdong.

Niet betrokken
Onder meer Nike, Adidas, Puma, H&M en Lacoste doen zaken met Youngor. Adidas en Puma lieten al weten dat ze geen stoffen laten maken of kleuren in de fabriek. Ze zouden er enkel naaiwerk hebben besteld en dus geen invloed hebben op de vervuiling. H&M benadrukt dat het enkel zaken doet met een bepaalde afdeling van de groep, en dat die afdeling niet betrokken was bij de vervuiling.

Samenwerken
Greenpeace roept de kledingketens op om hogere normen te hanteren in de hele productieketen, en gevaarlijke chemische stoffen uit de hele productielijn te weren. Youngor zelf heeft alvast laten weten dat het met Greenpeace wil samenwerken om de vervuiling aan te pakken. Well Dyeing ontkent dat er een probleem is. Martin Hojsik van Greenpeace wil ook dat de Chinese overheid de nodige stappen neemt.

China is de grootste uitvoerder van textiel ter wereld. Het is niet de eerste keer dat het land onder vuur komt omdat het milieu de prijs betaalt voor de productie van goederen voor het Westen. Vorig jaar nog stelden Chinese milieugroepen de loodvervuiling aan de kaak bij de productie van mobiele telefoons en computers van onder meer Apple.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden