Chinese politicus Bo Xilai erkent deels schuld tijdens proces

De in ongenade gevallen prominente Chinese politicus Bo Xilai heeft dit weekeinde erkend slordig te zijn geweest en enige verantwoordelijk te dragen voor het feit dat voor 600.000 euro aan overheidsgeld naar een bankrekening van zijn vrouw verdween. Tevens beschuldigde hij de voormalige politiechef Wang Lijun van het vervalsen van bewijs tegen hem.

Bo Xilai in de rechtbank. Beeld Reuters
Bo Xilai in de rechtbank.Beeld Reuters

Zaterdag en zondag waren de derde en de vierde zittingsdag van het proces tegen de man die ooit op het leiderschap van de Volksrepubliek leek af te stevenen. Voor China is het bijzonder dat zo'n hoge voormalige partijfunctionaris en ex-minister in een openbaar proces ter verantwoording wordt geroepen wegens corruptie en diefstal. De buitenlandse pers is niet welkom in de rechtszaal, maar wordt op de hoogte gehouden via een soort Twitterdienst.

De 64-jarige Bo is aangeklaagd wegens corruptie, machtsmisbruik en omkoping. 'Ik schaam me, ik was zo slordig want dat was geld van de staat', zo zei hij over het geld dat naar zijn vrouw ging. Bo weerspreekt de beschuldiging dat hij zelf geld heeft verduisterd.

Verduisterd
Volgens Bo verliet zijn vrouw hem in 2000 nadat hij was vreemdgegaan. Ze vertrok enige tijd naar het buitenland met hun toen 12-jarige zoon Bo Guagua. Ze zou vervolgens Bo om geld hebben gevraagd voor de dure opleiding van hun zoon in Engeland en andere kostbare zaken. Bo zou toen volgens de aanklagers veel geld hebben verduisterd.

De vrouw van Bo wacht in de gevangenis haar uitgestelde doodstraf af, nadat ze schuldig werd bevonden aan de moord op een Britse zakenman in 2011. Via een videobericht legde ze een getuigenverklaring af in de rechtszaak van haar man. Bo Xilai zou volgens haar goed op de hoogte zijn van het oversluizen van het geld om de extravagante levensstijl van zijn vrouw en zoon te financieren. Bo vindt zijn vrouw 'gestoord' en noemde de verklaring van zijn vrouw een wanhopige poging om zelf strafvermindering te krijgen.

De rechtszaak wordt maandag voortgezet.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden