Chinese gigant Alibaba zorgt voor grootste beursgang ooit in VS

Het is een nieuw signaal voor de veranderde machtsverhoudingen in de mondiale economie. De nieuwe generatie multinationals komt uit China. Het Chinese internethandelsbedrijf Alibaba zorgt met een aandelenuitgifte van naar schatting 21,1 miljard dollar (16,3 miljard euro) voor de grootste beursgang ooit in de VS.

Peter de Waard
Jack Ma, topman bij Alibaba in mei van dit jaar Beeld AP
Jack Ma, topman bij Alibaba in mei van dit jaarBeeld AP

Alibaba is niet de eerste recordemissie van een Chinees bedrijf. Op de beurzen van Hongkong en Shanghai hadden eerder al grotere aandelenemissies plaats. Van Alibaba, dat niet alleen geld verdient met het verhandelen via internet maar ook met allerhande betaal- en bezorgdiensten daaromheen, worden in totaal 320 miljoen aandelen op de markt gebracht. Per aandeel zal een bedrag van 60 tot 66 dollar worden gevraagd.

Roadshow
De officiële notering staat voorlopig gepland op 19 september. Vandaag begint een wereldwijde roadshow, die via de belangrijkste financiële centra van Azië via de VS naar Europa zal gaan.

Nu al is de vraag naar het aandeel overstelpend groot. Bijna geen enkele grote belegger - denk aan pensioenfondsen - kan het zich gezien de groeivooruitzichten permitteren het aandeel van Alibaba over het hoofd te zien. De omzet van de detailhandelsverkopen via internet in China worden nu geschat op meer dan 200 miljard dollar. In 2017 zal dat naar verwachting zelfs zijn verdubbeld.

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Alibaba versus Amazon
Afgelopen vrijdagavond maakte Alibaba de details van zijn beursgang bekend in documenten voor de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC. Alibaba wordt bij de beursgang gewaardeerd op 162,7 miljard dollar. Dat is even veel als zijn Amerikaanse concurrent Amazon. Tot nu toe was de emissie in maart 2008 van creditcardmaatschappij Visa, ter waarde van 19,7 miljard dollar, de grootste emissie in de VS. Alibaba wordt de op 24 na meest waardevolle onderneming in Standard & Poor's top-500. Als de uitgiftekoers nog hoger wordt, kan de emissie zelfs de grootste ooit in de wereld worden, met 24 miljard dollar. Alibaba behaalde vorig jaar een winst van 2,85 miljard dollar. In het tweede kwartaal van dit jaar was de winst alleen al 2 miljard.

Het aandeel krijgt een notering aan de New York Stock Exchange (NYSE), de beurs van Wall Street, nadat vanwege de complexe boekhouding een notering op de beurs van Hongkong niet mogelijk was gebleken.

Nieuwe miljardairs
De emissie schept direct een aantal nieuwe miljardairs, die meteen hoog op de door Forbes en Fortune samengestelde lijsten van rijkste wereldburgers komen. Onder hen is Alibaba's huidige bestuursvoorzitter Jack Ma, die in 1999 het bedrijf oprichtte en wiens resterende belang na de beursgang kan worden geschat op 12,8 miljard euro. Hiermee wordt hij in één klap de rijkste man van China.

Het belang van zijn plaatsvervanger Joseph Tsai zal 5,2 miljard dollar zijn. Ook Yahoo, een van de grootste aandeelhouders van Alibaba, zal een deel van zijn belang herplaatsen. Yahoo hoopt daarmee 8 miljard dollar binnen te halen. Dit deel werd negen jaar geleden gekocht voor 1 miljard.

null Beeld AP
Beeld AP
null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden