Chinese defensiebegroting weer hoger

China investeert dit jaar weer meer in defensie. Het is nog niet precies bekend om welk bedrag het gaat - dat wordt dinsdag bekendgemaakt. De groeiende defensiebegroting is van groot belang voor het bewaren van de vrede en de stabiliteit in de wereld, zei regeringswoordvoerster Fu Ying maandag.

Redactie
Afgevaardigden van het Chinese leger nemen foto's op het Tianmenplein Beeld ap
Afgevaardigden van het Chinese leger nemen foto's op het TianmenpleinBeeld ap

De begroting voor 2013 wordt dinsdag voorgelegd aan het Nationaal Volkscongres, dat ook de wisseling van de macht in China zal voltooien met de benoeming van Xi Jinping en Li Keqiang als vervangers van president Hu Jintao en premier Wen Jiabao.

De Chinese defensieuitgaven groeien al meer dan twee decennia. Vorig jaar nam het budget met 11,2 procent toe tot meer dan tachtig miljard euro. Alleen de Verenigde Staten geven meer uit aan defensie. Mogelijk worden sommige, forse, uitgaven buiten de begroting gehouden, zoals de aanschaf van militair materieel in het buitenland.

Volgens Fu houdt China er een zuiver defensieve militaire opvatting op na. Ze wees op vredesmissies van de Verenigde Naties waar China aan deelneemt en de antipiraterijmissies in de Golf van Aden. 'Onze versterking van onze defensie is bedoeld om onszelf te verdedigen, om de veiligheid en vrede te bewaren, en niet om andere landen te bedreigen.'

Ondertussen is China verwikkeld in enkele hoogoplopende territoriale geschillen met omliggende landen als Japan en Vietnam over de eigendomsrechten op enkele eilandengroepen in de Oost-Chinese Zee en de Zuid-Chinese Zee.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden