Aldus

Chinees Nieuwjaar op de Dam: 'Mijn cadeau aan de stad'

Met drakendansen en vuurwerk wordt dinsdag het Chinese Nieuwjaar op de Dam ingeluid. Het wordt spectaculair, belooft horecatycoon Won Yip (49).

Tom Kieft
Won Yip Beeld anp
Won YipBeeld anp

Wat kunnen we dit jaar verwachten?
"De afgelopen vijf jaar is het ons elke keer gelukt een unieke show neer te zetten, maar dit jaar wordt het groter dan ooit. Met een spectaculaire drakendans en een vuurwerkshow vanaf het dak van het Krasnapolsky. Dat begint om 18.45 uur; dat sluit het best aan bij het tijdstip dat het wordt ontstoken in Beijing."

Waarom besloot u vijf jaar geleden Chinees Nieuwjaar op de Dam te organiseren?
"Ik ben ermee opgegroeid. Dus toen destijds de subsidiekraan werd dichtgedraaid voor de viering van het Chinese Nieuwjaar op de Nieuwmarkt en omgeving dacht ik: dan pak ik het zelf op. Op de Dam, waar ik al dertig jaar ben gevestigd. Het is mijn ­cadeau aan de stad."

Heeft u eigenlijk ook ooit meegelopen in een drakenpak?
"Nog niet. Maar als het op mijn pad komt: waarom niet? Je moet dan wel wat kunnen trouwens. Als ik met zo'n parade mee zou lopen, wil ik ook eerst een aantal trainingen doen. Ik ga er niet voor Jan Joker bij lopen."

Bent u een groot vuurwerkliefhebber?
"Ik vind het mooi. Als kind stak mijn vader het af en later ikzelf. Nu gaat de ontsteking automatisch en zijn we zes maanden bezig met het voorbereiden van de show. Dat is wel heel wat anders dan dat je een paar van die dingen koopt en afsteekt."

Dus wat u betreft geen vuurwerk­verbod?
"Er valt wat voor te zeggen, maar ik geloof niet dat het de problemen ­oplost. Meer voorlichting en hand­having zou effectiever zijn. Met een algeheel verbod raak je ook mensen die er wel verantwoordelijk mee ­omgaan."

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden