Chinees gezocht voor Amerikaanse panda

Pandabeer. Foto ANP Beeld
Pandabeer. Foto ANP

BEIJING - Medewerkers van een Chinese dierentuin hebben advertenties geplaatst om een docent Chinees te vinden voor de in de Verenigde Staten geboren reuzenpanda Mei Lan die deze week naar China komt.

Niet alleen Chinese les, maar ook een speciaal dieet en blinddates zijn onderdeel van het warme welkom dat de 3-jarige Mei Lan, of Prachtige Orchidee, ten deel valt als ze vrijdag met een speciale vlucht vanuit de VS in China arriveert.

De VS en China hebben de afspraak gemaakt dat alle reuzenpanda's die oorspronkelijk uit China komen alleen gedurende enkele jaren voor wetenschappelijk onderzoek uitgeleend worden aan de buitenlandse dierentuinen. Deze panda's en alle jongen die ze voortbrengen gaan uiteindelijk terug naar China.

De Chinese verzorgers van Mei Lan zijn vastbesloten haar zo snel mogelijk aan haar nieuwe omgeving, het Chengdu Pandacentrum voor voortplanting en onderzoek in Sichuan, te laten wennen en zoeken daarom via internet een talendocent voor haar. De toekomstige docent moet ten minste een bachelor hebben, een goede beheersing van zowel Chinees als Engels en mag geen geschiedenis van infectieziekten hebben.

Mei Lan woont sinds haar geboorte in 2006 in de dierentuin van Atlanta. ''Mei Lan woont al haar hele leven in de Verenigde Staten en begrijpt naar alle waarschijnlijkheid geen Chinees'', zegt Huang Xiaming, leidinggevende in het centrum. ''Ze zal worden onderwezen in het dialect van Sichuan'', vertelt Cui Kai, een medewerker van het centrum, aan Associated Press. ''Er zullen haar bijvoorbeeld zinnen geleerd worden om terug haar verblijf in het gaan of er juist uit te komen.''

Mei Lan zal ook moeten wennen aan het Chinese eten. ''We hebben de medewerkers van de Amerikaanse dierentuin gevraagd haar favoriete koekjes mee te nemen, maar we zullen langzaam maar zeker overstappen op een Chinees dieet van gestoomd brood en verse bamboe'', zegt Huang.

Nadat de verplichte quarantaineperiode voorbij is, zullen de verzorgers er bovendien alles aan doen om een leuk vriendje voor Mei Lan te zoeken.

Pandafans is al om hulp gevraagd. Op een speciaal aan haar gewijde website, worden acht potentiële kandidaten geïntroduceerd, onder wie Superman Kobe en Yong Yong. Er staan filmpjes op van de mogelijke vriendjes in actie, meestal knagend aan bamboe, en bezoekers kunnen stemmen op hun favoriete kandidaat.

Uiteindelijk zullen experts echter bepalen wie het meest geschikt is voor Mei Lan. Panda's staan bekend om hun seksuele inactiviteit en behoren dan ook tot de meest bedreigde diersoorten ter aarde.

In China leven ongeveer zestienhonderd panda's in het wild; 290 leven in voortplantingscentra, vooral in China, maar ook andere landen hebben dergelijke centra. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden