Update

China verlaagt groeidoelstelling

China heeft zijn doelstelling voor economische groei voor 2012 vandaag bijgesteld naar 7,5 procent. De afgelopen zes jaar bedroeg dat percentage steeds 8. De Chinese regering wil bovendien de binnenlandse consumptie stimuleren.

Redactie
De Chinese premier Wen Jiabao (rechts) en president Hu Jintao vanochtend bij de opening van het Nationaal Volkscongres. Beeld reuters
De Chinese premier Wen Jiabao (rechts) en president Hu Jintao vanochtend bij de opening van het Nationaal Volkscongres.Beeld reuters

Dat heeft premier Wen Jiabao vanochtend bekendgemaakt tijdens de toespraak waarmee hij het Nationale Volkscongres opende. Met de maatregelen wil de regering meer evenwicht aanbrengen in de op een na grootste economie van de wereld.

Aanjagen
Wen noemde het aanjagen van de binnenlandse consumptie 'cruciaal' voor China's toekomst. De Chinese economie lijdt onder de afnemende vraag naar producten vanuit met name Europa en de Verenigde Staten, die beide te kampen hebben met de gevolgen van de economische crisis.

De premier kondigde aan dat het stelsel van uitkeringen en subsidies wordt verruimd en dat maatregelen worden getroffen om vooral de lage inkomens en middeninkomens erop vooruit te laten gaan. Ook moet het voor particulieren makkelijker worden om geld te lenen. Wen zei dat de regering de komende tijd speciale aandacht zal besteden aan de plattelandsbevolking.

Machtsoverdracht
De komende tien dagen nemen bijna drieduizend afgevaardigden in Peking deel aan het Nationale Volkscongres. Dat zal vooral achter de schermen in het teken staan van de machtsoverdracht dit najaar, als president Hu Jintao en veel oudere leden aan de top van de Communistische Partij een stap opzij zullen zetten om plaats te maken voor een nieuwe generatie.

null Beeld ap
Beeld ap

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden