China telt 32 miljoen jongens 'te veel'

Jongetjes zijn veel gewilder, mede door de eenkindpolitiek die Peking heeft ingevoerd om de explosieve bevolkingsgroei tegen te gaan. Foto EPA Beeld
Jongetjes zijn veel gewilder, mede door de eenkindpolitiek die Peking heeft ingevoerd om de explosieve bevolkingsgroei tegen te gaan. Foto EPA

PEKING - In China worden steeds meer jongens dan meisjes geboren. Jaarlijks komen voor elke honderd meisjes, 124 jongens ter wereld. Dat zorgt voor een 'overschot' van ruim 32 miljoen jongens. Dat is gebleken uit een onderzoek, dat vrijdag is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift British Medical Journal.

Veel ouders in China laten tijdens de zwangerschap een echo doen om te achterhalen of de baby een jongen of een meisje is. Is het een meisje dan laten de ouders vaak een abortus uitvoeren. Jongetjes zijn veel gewilder, mede door de eenkindpolitiek die Peking heeft ingevoerd om de explosieve bevolkingsgroei tegen te gaan.

Alleen al in 2005 werden in China, een land met 1,3 miljard inwoners, meer dan 1,1 miljoen jongetjes 'te veel' geboren. In sommige regio's is het probleem zeer groot. Zo worden in de provincies Jiangxi en Henan zelfs 140 jongetjes geboren voor elke honderd meisjes. Alleen in Tibet en Xinjiang, waar de eenkindpolitiek minder streng wordt toegepast, zijn de verhoudingen normaal.

In de meeste landen worden voor elke honderd meisjes tussen de 103 en 107 jongetjes geboren. (ANP/AFP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden