'China stuurt troepen naar Zuid-Soedan om olievelden te beveiligen'

China zendt 700 militairen naar het Afrikaanse Zuid-Soedan om daar olievelden en Chinese oliewerkers te beveiligen, meldde de zakenkrant Wall Street Journal. De krant baseert zich op een woordvoerder van de president van Zuid-Soedan, dat in een burgeroorlog is verwikkeld. Het zou de eerste keer zijn dat het land gaat deelnemen aan een VN-vredesmissie.

Een Chinese arbeider in Khartoum Beeld AFP
Een Chinese arbeider in KhartoumBeeld AFP

Het invliegen van het Chinese infanteriebataljon duurt enkele dagen. De troepen worden gelegerd in de deelstaten Eenheid en Boven-Nijl. China is de grootste investeerder in de Zuid-Soedanese oliesector. Afgelopen jaar zond Peking al wel een veiligheidseenheid naar de missie in Mali die onder leiding staat van Bert Koenders.

Volgens een woordvoerder van Unmiss, de VN-missie in Zuid-Soedan, is er nog geen datum afgesproken voor de komst van de Chinese militairen en is er nog niet bepaald waar ze worden gestationeerd. Het beschermen van olie-installaties valt bovendien niet onder het mandaat van Unmiss. 'Als de noodzaak zich aandient zal onze vredesmacht worden opgeroepen burgerpersoneel in de olie-industrie te beschermen, maar niet de raffinaderij, pijpleiding of opslagtanks'.

China drong er afgelopen maand al bij de strijdende partijen in het jonge Afrikaanse land op aan weer te gaan praten. President Salva Kiir staat er lijnrecht tegenover de gewezen vicepresident Riek Machar. In december brak een bloedige strijd uit tussen de dominerende stammen van het in juli 2011 onafhankelijk geworden land. In de machtsstrijd tussen Kiir van de Dinka-stam en Machar van de rivaliserende Nuer-stam zijn tal van mensen gedood en al zeker 1,5 miljoen Zuid-Soedanezen op de vlucht geslagen.

Circa 5 procent van de Chinese olie-invoer kwam uit Zuid-Soedan toen alles nog rustig was in het land. Het Chinese staatsoliebedrijf heeft een belang van 40 procent in de ontwikkeling van de olievelden in het Afrikaanse land.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden