Update

China schuift onbekende 'prins' naar voren

Xi Jinping. ANP Beeld
Xi Jinping. ANP

PEKING - China lijkt zijn toekomst toe te vertrouwen aan de 57-jarige vicepresident Xi Jinping. Hij heeft een hoge militaire post binnen de regerende Communistische Partij gekregen. Daarmee wordt hij hoogstwaarschijnlijk de opvolger van president Hu Jintao.

Xi werd benoemd tot vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie van de Communistische Partij. Dat orgaan leidt het Volksbevrijdingsleger, de strijdkrachten van China. Met ruim twee miljoen militairen is dit het grootste leger ter wereld. In de partijraad hoeft Xi alleen de voorzitter en daarmee opperbevelhebber, president Hu Jintao, boven zich te dulden.

Xi legt precies dezelfde route naar de macht af als Hu. Ook die was eerst vicepresident, werd daarna vicevoorzitter van de Centrale Militaire Commissie onder de toenmalige president Jiang Zemin, om enkele jaren later president te worden.

Veel van zijn macht heeft Xi te danken aan zijn vader Xi Zhongxun. Hij was een van de grondleggers van de Communistische Partij en geldt als het brein achter de invoering van het kapitalisme in China. Vanwege hun komaf worden politici als Xi in China soms 'de prinsen' genoemd. De vicepresident heeft echter ook veel krediet gewonnen door zijn succesvolle strijd tegen corruptie in de stad Shanghai.

Waarschijnlijk duurt het nog ongeveer twee jaar voor Xi daadwerkelijk aan de macht komt in China. In 2012 zou Hu zijn post als partijleider opgeven, begin 2013 komt naar verwachting een eind aan zijn presidentschap.

Onder Hu Jintao, president sinds 2003, werd China de tweede economie ter wereld. Het land speelt ook een steeds grotere rol in de wereldpolitiek. Zo wist Sri Lanka met militaire steun van China een einde te maken aan een jarenlange opstand van de Tamil Tijgers. Chinese marineschepen bewaken mede de Golf van Aden bij Somalië, om aanvallen van piraten op passerende vrachtschepen te voorkomen.

Of Xi de koers van Hu doorzet is onduidelijk. Over zijn politieke denkbeelden is weinig bekend. Xi wordt vooral gezien als een kalme, berekenende en emotieloze politicus. Hij zou voorstander zijn van de markteconomie, maar niets zien in de politieke hervormingen waar dissidenten als Nobelprijswinnaar Liu Xiaobo naar streven.

Wat evenmin duidelijk is, is wat er achter de schermen is gedaan om Xi naar voren te schuiven. Volgens waarnemers is Xi geen favoriet van president Hu. Xi zou een vertrouweling zijn van Hu's voorganger Jiang Zemin. Die heeft nog altijd veel invloed binnen de Communistische Partij.

China maakte de promotie van Xi maandag bekend, op de slotdag van de jaarlijkse vergadering van de Communistische Partij. Op het congres besloot de partij ook de economie te hervormen. Peking wil minder afhankelijk worden van de export. Ook wil de partij de inkomenspositie van de Chinezen verbeteren en de sociale samenhang versterken. (ANP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden