China renoveert voormalig paleis dalai lama

Het Potala, het voormalige paleis van de dalai lama in Lhasa. Hier nog in de steigers. Foto EPA Beeld
Het Potala, het voormalige paleis van de dalai lama in Lhasa. Hier nog in de steigers. Foto EPA

PEKING - Een zeven jaar durende renovatie van het Potala, het voormalige paleis van de dalai lama in Lhasa, is zondag met enig ceremonieel afgerond. Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft dit maandag gemeld. De renovatie van het Potala viel samen met herstelwerkzaamheden aan twee andere belangrijke Tibetaanse culturele centra, het zomerpaleis Norbu Lingka en het Klooster Sagya.

Voor de renovatie van de drie centra werd driehonderd miljoen yuan (30,6 miljoen euro) uitgetrokken. Er waren 189 duizend arbeiders bij betrokken, meldde Xinhua.

De renovaties zijn onderdeel van een campagne ter bevordering van de Tibetaanse cultuur en taal, en het toerisme. Daarvoor is in totaal 570 miljoen yuan (51 miljoen euro) ter beschikking gesteld.

De plechtigheid bij het Potala werd bijgewoond door Liu Yandong, een lid van het politburo van de Chinese Communistische Partij.

Eerder dit jaar gaf China gehoor aan een oproep van de Unesco om de natuurlijke omgeving van het Potala, dat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco staat, beter te beschermen. Er stonden billboards opgesteld die werden verwijderd. Ook werd een einde gemaakt aan hinderlijke en potentieel schadelijke bouwwerkzaamheden.

Het Potala dateert van 1645, toen het werd gebouwd in opdracht van de vijfde dalai lama. Op de grond van het paleis stonden ook daarvoor al boeddhistische centra.

De huidige, veertiende, dalai lama is Tenzin Gyatso. Hij moest Tibet in 1959, na een mislukte opstand tegen de Chinese overheersing, ontvluchten. Hij woont in ballingschap in Noord-India. (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden