China presenteert nieuwe leiders

Morgen wordt bekend wie tot de nieuwe leiders van China zijn gekozen door het deze week verjongde bestuursorgaan van de Communistische Partij van China, het Centraal Comité. De bekendmaking vormt de climax van het partijcongres, dat een week heeft geduurd en woensdag officieel is afgerond. President Hu Jintao zei woensdag dat het congres oude leiders door jongere heeft vervangen.

Xi Jinping (in het midden) tijdens een stemming van het nationale congres van de Communistische Partij. Beeld Getty Images
Xi Jinping (in het midden) tijdens een stemming van het nationale congres van de Communistische Partij.Beeld Getty Images

Het comité van 205 man kiest onder meer het Permanente Comité van het Politbureau. Dat is feitelijk de dagelijkse leiding over de Volksrepubliek van meer dan 1,3 miljard inwoners. Het Permanente Comité zou donderdag niet meer uit negen maar uit zeven leden bestaan. Wie dat zijn wordt officieel om 04.00 uur onze tijd bekendgemaakt.

Grote verrassingen worden niet verwacht, want het meeste wordt in de keuken van de Communistische Partij voorgekookt. Maar de verkiezing van de leiders is volgens waarnemers geen toneelstukje. Het staat vrijwel vast dat Xi Jinping aan top komt. Hij wordt donderdag partijleider en in maart 2013 de opvolger van president Hu. De nieuwe premier wordt Li Keqiang. Andere topfiguren die in het Permanente of Staande Comité kunnen komen, zijn de huidige vicepremiers Wang Qishan en Zhang Dejiang, propagandachef Liu Yunshan en partijbestuurder Li Yuanchao.

De wisseling van de wacht is in China om de 10 jaar. Er zijn ook dit jaar tegenstellingen tussen verschillende elites binnen het partijapparaat, maar dat leidt volgens waarnemers niet tot belangrijke koerswijzigingen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden