China kondigt 'jaar van hardhandig optreden' tegen terrorisme aan

De Chinese regio Xinjiang heeft vandaag 'een jaar lang hardhandig optreden' aangekondigd tegen de gewelddadige terroristische aanslagen waar de regio de afgelopen tijd mee te maken heeft gekregen. Dat meldt China's officiële nieuwsbureau Xinhua.

Redactie
Politie blokkeert een straat in Urumqi. Beeld reuters
Politie blokkeert een straat in Urumqi.Beeld reuters

Gisteren kwamen bij een aanslag op een markt in Urumqi zeker 31 mensen om het leven, meer dan negentig mensen raakten gewond. De aanvallers reden met terreinwagens door de menigte, terwijl ze explosieven uit de ramen gooiden. Uiteindelijk botsten de auto's op elkaar, waarna er een explodeerde.

De regionale regering van Xinjiang sprak in een reactie van 'een ernstig terroristisch incident van zeer gemene aard'. Ooggetuigen maakten melding van een stuk of tien explosies in totaal.

De aanslag was de bloedigste in een recente reeks van aanslagen in Xinjiang die worden toegeschreven aan radicale islamitische separatisten. Bij een aanslag op een treinstation in Urumqi kwamen vorige maand drie mensen om het leven, onder wie twee aanvallers, en raakten bijna tachtig mensen gewond. Die aanslag vond plaats terwijl de Chinese president Xi Jinping een bezoek bracht aan de regio.

Bloedige etnische onlusten
Urumqi was in 2009 het toneel van bloedige etnische onlusten tussen islamitische Oeigoeren en Han-Chinezen, waarbij bijna tweehonderd doden vielen. Tot de aanslag op het treinstation vorige maand was het er betrekkelijk rustig, mede door een omvangrijke aanwezigheid van de politie, maar de berichtgeving uit het gebied, zo'n 2500 kilometer ten westen van Beijing, wordt strak gecontroleerd. De bevolking van de drie miljoen inwoners tellende metropool bestaat voor ongeveer driekwart uit Han-Chinezen.

De Oeigoeren voelen zich al langer gediscrimineerd en gedomineerd door de Han-Chinezen. Hun verzet bestaat ook al langer, maar wordt steeds vermeteler. Het richt zich ook niet alleen meer tegen de politie of overheid, maar ook tegen burgers. Zo kwamen vorig jaar drie Oeigoeren en twee toeristen om bij een zelfmoordaanslag met een auto op wachtenden voor de toegang tot de Verboden Stad in Beijing. En in maart doodden extremistische Oeigoeren met messen 29 mensen op een treinstation in de zuidelijke stad Yunnan.

Bij een aanslag op een markt in Urumqi kwamen zeker 31 mensen om het leven. Beeld afp
Bij een aanslag op een markt in Urumqi kwamen zeker 31 mensen om het leven.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden