'China is niet van plan Europa op te kopen'

China heeft geen enkele intentie om het met oplopende schulden worstelende Europa op te kopen. Iedere hulp die Peking biedt zal uit puur economische overwegingen zijn. Dat zegt de directeur van de Europese tak van het Chinees instituut voor Internationale Relaties.

Redactie
©Thinkstock Beeld
©Thinkstock

'China heeft helemaal geen zin - en is ook niet in staat - om Europa op te kopen of te beheersen, zoals sommige Europese commentatoren zeggen', schrijft Feng Zhongping in de Chinese staatskrant.

Als China besluit te helpen de schuldencrisis op te lossen, bijvoorbeeld met een bijdrage aan het Internationaal Monetair Fonds, zou dat een puur economische beslissing zijn, aldus Feng.

De Chinese premier Wen Jiabao zei eerder deze maand dat China een grotere steun overweegt aan het tijdelijke Europese noodfonds EFSF en het toekomstige permanente noodfonds ESM. Het land doet echter geen toezeggingen over hoeveel het wil bijdragen.

Geen ideale belegging
Het hoofd van het China Investment Corporation (CIC) zei vandaag dat Europese staatsobligaties niet de ideale belegging zijn voor langetermijnbeleggers als het staatsinvesteringsfonds. CIC beschikt omgerekend over 309 miljard euro.

'Alleen centrale banken met bepaalde verantwoordelijkheden kunnen investeren in bijvoorbeeld Italiaanse en Spaanse staatsobligaties. Voor commerciële partijen zoals wij is dat heel moeilijk', aldus Lou Jiwei. Hij wil zich met CIC met name richten op industriële en infrastructurele projecten. Het fonds kocht recent een belang in Thames Water, dat Londen van water voorziet.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken uitte vandaag haar zorgen over de situatie in Europa. 'De schuldenkwestie heeft een kritiek punt bereikt', aldus woordvoerder Liu Weimin. 'China zal aandringen op structurele hervormingen voor de lange termijn.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden