China geeft gebruik van organen geëxecuteerden toe

Onderminister van Volksgezondheid, Huang Jiefu, geeft toe dat veroordeelden 'geenszins een gepaste bron voor transplantatieorganen' zijn. Foto EPA Beeld
Onderminister van Volksgezondheid, Huang Jiefu, geeft toe dat veroordeelden 'geenszins een gepaste bron voor transplantatieorganen' zijn. Foto EPA

PEKING - De Chinese regering heeft dinsdag voor het eerst toegegeven dat de meeste donororganen in China afkomstig zijn van ter dood veroordeelde gevangenen. Volgens de onderminister van Volksgezondheid, Huang Jiefu, is dat 'meer dan 65 procent'.

Huang zegt in een interview met de krant China Daily dat de gevangenen uitsluitend als orgaandonor worden gebruikt na hun uitdrukkelijke toestemming. Maar hij geeft toe dat veroordeelden 'geenszins een gepaste bron voor transplantatieorganen' zijn.

Daarom is de Chinese regering een campagne begonnen om Chinese burgers ertoe te bewegen zich aan te melden als orgaandonor. Tegen het afstaan van organen na de dood bestaat in China grote, cultureel bepaalde weerstand.

Daarom worden er in China relatief weinig orgaantransplantaties verricht: tienduizend per jaar, bij een wachtlijst van ruim anderhalf miljoen mensen die voor een transplantatie in aanmerking komen.

Het Chinese Rode Kruis is derhalve deze week samen met het ministerie van Volksgezondheid een campagne begonnen om meer mensen bewust te maken van het nijpende tekort aan donororganen. Er wordt ook een nieuw systeem opgezet om beschikbaar komende organen eerlijker te verdelen.

De wereldgezondheidsorganisatie WHO ondersteunt het streven van de Chinese regering. Volgens de transplantatiedeskundige van de WHO, Luc Noel, zijn er 'nog enkele landen' die organen van geëxecuteerde gevangenen voor transplantatie gebruiken, maar hij wilde niet zeggen welke landen dat zijn. ''De afhankelijkheid van donororganen van terdoodveroordeelden, zoals in China, kan leiden tot misbruik,'' aldus Noel.

Dat is ook de mening van de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch. Nicholas Bequelin, de Azië-expert van HRW: ''Als je ter dood bent veroordeeld, en je staat op het punt te worden terechtgesteld, heb je geen werkelijke keuze, zeker niet in een systeem dat volstrekt ondoorzichtig is en berucht als het gaat om het misbruiken van gevangenen.'' (AP)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden