China en Afrika met Soedan tegen strafhof

Aanklager Luis Moreno Ocampo zegt geen politieke motieven te hebben en slechts te handelen op grond van juridische overwegingen. Foto ANP/ Valerie Kuypers Beeld
Aanklager Luis Moreno Ocampo zegt geen politieke motieven te hebben en slechts te handelen op grond van juridische overwegingen. Foto ANP/ Valerie Kuypers

KHARTOEM - Soedan heeft het arrestatiebevel van het Internationale Strafhof tegen president Omar al-Bashir verworpen als een 'neokoloniaal complot'. Het land wordt daarin gesteund door China en de Afrikaanse Unie.

Aanklager Luis Moreno Ocampo van het strafhof zegt geen politieke motieven te hebben en slechts te handelen op grond van juridische overwegingen. De vervolgingen van de oud-staatshoofden Slobodan Milosevic (Joegoslavië) en Charles Taylor (Liberia) tonen volgens Ocampo aan dat ook regeringsleiders uiteindelijk voor de rechter gebracht kunnen worden.

''Zodra Bashir in een vliegtuig stapt en daarmee in het internationale luchtruim komt, kan het worden onderschept en kan hij worden gearresteerd. En dat is wat ik verwacht dat zal gebeuren,'' aldus Ocampo.

Tegen Bashir zijn aanklachten ingediend wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in Darfoer. Genocide maakt geen deel uit van de aanklacht, wel leiding geven aan uitroeiing, moord, marteling, verkrachting, plundering en het verdrijven van grote groepen burgers.

In Darfoer zijn volgens schattingen van de VN driehonderdduizend mensen om het leven gekomen en 2,7 miljoen mensen op de vlucht gejaagd, voornamelijk door het geweld van milities die werden gesteund door het regime van Bashir.

China, de belangrijkste handelspartner van Soedan, keert zich tegen de beslissing van het strafhof. China, de grootste afnemer van de Soedanese olieproductie, zegt te vrezen voor negatieve gevolgen voor de vredesinspanningen in Darfoer en elders in Soedan.

Ook de Afrikaanse Unie hanteert dat argument om het arrestatiebevel - het eerste tegen een zittend staatshoofd - af te wijzen. ''Het recht mag niet ten koste gaan van de vrede,'' aldus de Gabonees Jean Ping, de huidige voorzitter van de unie.

VN-topman Ban Ki-moon heeft Soedan opgeroepen volledig mee te werken met het strafhof. Hij zei dat de VN al zijn activiteiten in het land - vredesoperaties, humanitaire hulp, inspanningen voor mensenrechten - zal voortzetten. Het is echter de vraag of het bewind van Bashir dat zal toestaan.

De rebellen in Darfoer beschouwen Bashir nu als aangeschoten wild. De kans bestaat dat ze hun stunt van vorig jaar, toen ze oprukten tot aan Khartoem, zullen proberen te herhalen.

De regering van het autonome Zuid-Soedan, dat in 2004 een vredesakkoord sloot met Bashir, vreest dat het arrestatiebevel de fragiele relatie met Khartoem nog verder onder druk zet. Een nieuwe burgeroorlog is dan niet uitgesloten. (HET PAROOL)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden