China censureert herinnering aan 1989

In Hong Kong , waar wel gedemonstreerd mag worden, wordt de herinnering aan het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede levend gehouden. Foto ANP/Robert Vos

PEKING - De Chinese machthebbers doen er alles aan om critici de mond te snoeren, vlak voor de twintigste verjaardag van de veldslag rond het Plein van de Hemelse Vrede in Peking. De vierde juni moet een dag worden als alle andere, zonder de minste kritiek op de communistische leiders.

De toegang tot de internetservices twitter, hotmail en live.com zijn geblokkeerd. Computergebruikers die de betreffende websites willen bezoeken, krijgen de mededeling dat de internetverbinding 'onverwachts' is verbroken; de standaardmededeling die de Chinese autoriteiten hanteren bij hun censuur.

Alles dat gebruikt kan worden om de aandacht te vestigen op het gewelddadig neerslaan van de demonstraties van 1989, wordt de kop ingedrukt. De Hong Kongse krant South China Morning Post, die relatief vrij kan opereren, was de afgelopen dagen in China niet verkrijgbaar.

In Peking zijn deze week zeker achttien mensenrechtenadvocaten uit hun ambt gezet. De juristen waren betrokken bij zaken tegen de Chinese overheid. Ze stonden mensen bij in gevoelige dossiers, zoals Tibetanen die beschuldigd worden van deelname aan de rellen in Tibet en ouders van wie de kinderen zijn omgekomen door het drinken van giftige melk.

Volgens Jiang Tianyong, één van de advocaten van wie de registratie per 1 juni niet is verlengd, is het niet eerder gebeurd dat hij en zijn collega's zo zijn gestraft omdat ze opkomen voor de rechten van burgers. Hij vermoedt dat ze het zwijgen is opgelegd, omdat de autoriteiten er in deze gevoelige periode extra op gebrand zijn critici uit te schakelen.

Het afgelopen weekeinde werd ook een oud-politiek gevangene van bijna zeventig jaar opnieuw opgesloten, zo werd gisteren bekend. De man, Wu Gaoxing, steunde in 1989 de massa die op en rond het Plein van de Hemelse Vrede demonstreerde voor democratie en tegen corruptie. Afgelopen maand zijn meerdere dissidenten opgepakt of onder huisarrest geplaatst, zonder opgaaf van reden.

Op de computernetwerken van universiteiten zijn elektronische prikborden inmiddels uit de lucht gehaald. Zo moet worden voorkomen dat deze worden gebruikt om evenementen te organiseren die te maken hebben met de protesten van twintig jaar geleden.

De Chinese censuur van internet nam al eerder toe. Zo is videosite YouTube, die bulkt van de oude beelden uit 1989, sinds mei niet meer te bereiken in China.

De afgelopen dagen werden ook verschillende kritische blogs geblokkeerd. Eén ervan is die van de beroemde Chinese kunstenaar Ai Wei Wei, mede-ontwerper van het beroemde olympisch stadion in Beijing.

Ai is een fel criticus van het Chinese regime. Hij wordt sinds deze week continu in de gaten gehouden door de politie. Via een buitenlandse omweg heeft hij inmiddels een nieuw blog geopend. In zijn eerste bericht zegt hij dat hij 'weigert zich te laten intimideren'.

Chinese activisten in het buitenland hebben hun landgenoten opgeroepen om morgen gekleed te gaan in wit, de kleur van rouw. Hoeveel Chinezen daar in het hart van Peking voor voelen, wordt niet duidelijk. Niemand die er wat over wil zeggen. Zeker niet nu daar zoveel agenten en militairen, in uniform of in burger, staan mee te luisteren.

Terwijl binnen China de maatregelen zich opstapelen, houden de autoriteiten tegenover de buitenwereld vol dat er deze week niets bijzonders aan de hand is. Gevraagd naar het 'incident' dat twintig jaar geleden plaatsvond op en rond het Plein van de Hemelse Vrede, zei Ma Zhouxu, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de zaak is afgedaan en dat de Chinese overheid zich nergens voor hoeft te verontschuldigen.

Peking is zelfs zo ver gegaan dat de vraag en het antwoord van Ma op de website van het ministerie zijn geschrapt uit de transcriptie van de persconferentie. (REMKO TANIS)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden