China: Canada geeft slechte voorbeeld tijdens klimaattop Durban

China heeft Canada bekritiseerd omdat het land de geruchten dat het van plan is het Kyoto-protocol naar de prullenbak te verwijzen, niet kan ontkrachten. Canada geeft hiermee het slechte voorbeeld, vindt China.

Tentoonstelling over duurzame energie in Durban, waar maandag de klimaattop is begonnen.Beeld getty

Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua vandaag. Peter Kent, de Canadese milieuminister, zei maandag dat het Kyoto-protocol 'het verleden' is. Maar hij wilde niets bevestigen of ontkennen over de geruchten in de media dat zijn land van plan is zich formeel terug te trekken uit het verdrag. Canada is voor nieuwe afspraken over de reductie van broeikasgassen, maar dan moet iedereen meedoen, vindt het land. Dus ook China en India, die zich nu nog niet aan afspraken in het Kyoto-protocol hoeven te houden.

Het commentaar, gepubliceerd door Xinhua, beschuldigde Canada ervan de wereldwijde pogingen tegen klimaatverandering te ondermijnen en zijn eigen reputatie te schaden. 'Terwijl delegaties in Durban onderhandelen over een opvolger van het Kyoto-protocol, is een dergelijk 'gerucht' zeer schadelijk', aldus Xinhua. 'Sommigen zijn boos, sommigen verdrietig, maar alle delegaties zijn kritisch over Canada.'

China wil geen verplichtingen
Op de klimaattop in het Zuid-Afrikaanse Durban proberen afgevaardigden uit 192 landen sinds maandag afspraken te maken over een opvolger van het Kyoto-protocol, dat eind volgend jaar afloopt. In dat klimaatverdrag hebben 37 landen beloofd de broeikasgassen met gemiddeld 5 procent terug te dringen tussen 2008 en 2012 ten opzichte van 1990.

China wordt in Kyoto-protocol nog behandeld als ontwikkelingsland en wil dat in een opvolger ervan ook blijven. Een ontwikkelingsland heeft in het verdrag geen verplichtingen op het gebied van CO2-reductie. China is bereid tot een vrijwillige doelstelling van 40 tot 45 procent reductie tussen 2005 en 2050, maar het land doet geen toezeggingen in internationaal verband.

Canada is wel gebonden aan de afspraken van het Kyoto-protocol, maar heeft de doelen niet gehaald. In 2009 was de CO2-uitstoot van het land nog 17 procent te hoog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden