China bouwt wereldwijd 300 dammen

China is wereldwijd betrokken bij de bouw van meer dan driehonderd damprojecten in zeventig landen. De dammen vormen lokaal vaak een ernstige bedreiging voor het ecologisch systeem.

De bouw van de Gibe III dam in Ethiopië. Beeld AFP
De bouw van de Gibe III dam in Ethiopië.Beeld AFP

De cijfers zijn afkomstig van de niet-gouvernementele organisatie International Rivers (IR). Volgens IR is China betrokken bij 308 hydro-elektrische projecten in 70 landen.

De dammen worden vaak afgeschilderd als groene projecten omdat ze hernieuwbare energie produceren. Maar ze hebben vaak een zware ecologische impact op rivieren, en als ze in tropische gebieden gebouwd worden, zijn ze bovendien verantwoordelijk voor een aanzienlijke uitstoot van CO2.

Internationale richtlijnen
Bijna de helft van de dammen is gepland in Zuidoost-Azië, 28 procent in Afrika en 8 procent in Latijns-Amerika. De Chinese aannemers en financiële instellingen achter de projecten hebben meestal geen milieurichtlijnen aangenomen die stroken met de internationale standaarden, zegt IR.

De organisatie geeft voorbeelden zoals de Gibe III-dam in Ethiopië, de Bukandam in Maleisië en de Merowedam in Soedan. Bij de bouw van die laatste moesten vijftigduizend mensen onder dwang verhuizen. Protest werd op brutale wijze in de kiem gesmoord, zegt IR. Er vielen verschillende doden en gewonden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden