China: actie tegen Syrië brengt economie schade toe

China waarschuwde donderdag op de G20-top in St. Petersburg dat een militaire interventie in Syrië de wereldeconomie een zware klap zou toebrengen door een stijging van de olieprijzen. Ondertussen wees Rusland erop dat een aanval op atoominstallaties kan resulteren in een kernramp.

De Chinese vice-minister van Financiën Zhu Guangyao. Beeld reuters
De Chinese vice-minister van Financiën Zhu Guangyao.Beeld reuters

De woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, Aleksandr Loekasjevitsj, verzocht de Verenigde Naties dringend een risicoanalyse van een dergelijk scenario te maken.

Volgens Loekasjevitsj kan de regio door een aanval op een kleine reactor bij Damascus of op andere nucleaire installaties besmet raken met radioactiviteit. 'De gevolgen zouden rampzalig zijn.'

Overschaduwd door Syrië
Hoewel de G20, waarin de grootste economieën van de wereld zijn vertegenwoordigd, eigenlijk in het teken zou moeten staan van de mondiale economie, wordt de top overschaduwd door de kwestie Syrië.

De G20 geldt als platform van de wereldpolitiek en dan kan Syrië, en de mogelijke westerse interventie na de gifgasaanval van 21 augustus, simpelweg niet onbesproken blijven. Gastheer Poetin, president van Rusland, en zijn gast en Amerikaanse ambtsgenoot Obama staan op dit punt lijnrecht tegenover elkaar.

Terwijl Obama via het Congres toestemming probeert te krijgen voor een militaire actie tegen Syrië - de Buitenlandcommissie van de Senaat stemde gisterenavond voor de ontwerpresolutie - heeft Poetin laten weten dat hij een eenzijdig optreden zonder VN-mandaat als 'agressie' zou opvatten. Poetin heeft tot nu toe alle resoluties tegen Syrië in de VN-Veiligheidsraad met een veto geblokkeerd. Maar, zo liet de Russische president doorschemeren: hij is niet per definitie tegen militair ingrijpen via de VN als 'onomstotelijk' komt vast te staan dat Assad achter de gifgasaanval van vorige maand zit.

Snowden
De spanningen tussen Rusland en Amerika liepen eerder al hoog op, doordat Poetin klokkenluider Edward Snowden asiel verleende. Obama zegde daarom een aan de vooravond van de G20-top geplande afspraak met Poetin af.

Lakhdar Brahimi, de speciale VN-gezant voor Syrië, is onverwacht naar St. Petersburg vertrokken om te bemiddelen tussen beide partijen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden