China (2)

TEUN VAN DE KEUKEN

We care about the environment. Deze woorden in mijn Chinese hotelkamer brachten mij weer even terug in Las Vegas, waar ik deze oproep tot hergebruik van mijn handdoek voor het eerst zag. Want voor wassen heb je water en wasmiddel nodig, en dat is slecht voor het milieu. Als ik daarom mijn handdoek na gebruik weer netjes aan de haak zou willen hangen, dan zou de schoonmaakster hem niet verversen.

Zelden was het woord gotspe zo adequaat. Er zijn nauwelijks plekken op de wereld waar mensen minder geven om het milieu dan Las Vegas. Midden in de woestijn is een - uiterst deprimerende - oase gecreëerd waar het water rijkelijk vloeit, het licht nooit uitgaat en de verkeersaders constant verstopt zijn. Maar niet je handdoekje laten wassen. 'Yes, we care!' Ook in China had ik mijn twijfels over de oprechte milieuzorg van het hotelmanagement.

Dat een dame met mondkapje de kamerplanten in het hotel met gif stond te bespuiten, getuigde er niet echt van.

En dat het licht soms uitviel omdat de stroomvoorziening de grote vraag niet aan kon - naar het schijnt vanwege het groeiende gebruik van airconditioning - gaf ook te denken.

De receptionistes werkten bij zo'n stroomstoring overigens gewoon door. Alleen hun computers gaven - via een noodaggregaat? - licht in een verder donkere lobby. Aanpassen aan, in plaats van aanpakken van de omstandigheden.

Uiteindelijk wil iedereen in de wereld hetzelfde: op net zo'n grote voet leven als wij. En dat moet je hen ook gunnen. Het is een beetje flauw eerst jezelf te ontwikkelen en vervolgens opkomende landen te verbieden hetzelfde te doen. Maar het maakt wel moedeloos.

Het provinciestadje Wuhan heeft tien miljoen inwoners die allemaal een autootje willen. De ring is achtbaans en de hemel onzichtbaar door de smog. Onze gids lacht er om. Toen ik haar vroeg naar de ernstige vervuiling van de Gele Rivier, proestte ze het uit: ''Waarom denk je dat hij de Gele Rivier heet?'' Soms vraag ik mij af waarom ik nog spaarlampjes indraai.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden