Chimpansees smeden band door delen van eten

Dat het hebben van langdurige relaties met niet-bloedverwanten niet alleen is voorbehouden aan de mens, was al bekend. Nu hebben wetenschappers ontdekt dat het 'verbindingshormoon' oxytocine daar waarschijnlijk veel mee te maken heeft: apen die eten delen maken meer van het hormoon aan dan hun soortgenoten. En dat wijst erop dat vriendschappen tussen apen ontstaan als ze een hapje uitdelen of krijgen.

null Beeld ap
Beeld ap

Het hormoon oxytocine speelt een belangrijke rol bij bijvoorbeeld vriendschapsrelaties en de 'bonding' tussen moeder en baby; dat werd al aangetoond bij zowel apen als bij mensen.

De wetenschappers bestudeerden een groep wilde chimpansees in Oeganda. Ze maten de niveaus van het bewuste hormoon in het bloed van de dieren nadat zij, bij wijze van zeldzaamheid, voedsel met elkaar deelden. Ze ontdekten dat de eten delende apen meer oxytocine produceerden dan bij andere sociale eetgelegenheden, of ze van tevoren nu wel of geen band met hun eetmaatje hadden.

Socialer
Bovendien bleken de eten delende apen ook socialer dan diegene die alles voor zichzelf hielden. Na het delen hadden de apen zelfs twee keer méér oxytocine in zich dan op momenten dat ze elkaar verzorgd hadden - ander belangrijk gedrag om een band met soortgenoten te smeden.

Roman Wittig van het Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology in Leipzig, Duitsland, verklaart dat de effecten bij zowel de gever als de ontvanger van voedsel zichtbaar waren, wat erop wijst dat beide partijen er een goed gevoel aan over houden. 'We denken dat voedsel nieuwe vriendschappen in gang kan zetten, terwijl elkaar verzorgen meer een bevestiging is van een al bestaande vriendschap.'

Hoewel wetenschappers het erover eens zijn dat het fenomeen 'samenwerken' cruciaal is voor het biologische succes van mensen, tasten ze nog in het duister over het hoe en waarom. Vooral over het nut van een band tussen mensen die geen familie zijn en geen 'praktisch' doel heeft, bestaan nog veel vragen.

De studie werd vandaag gepubliceerd in het tijdschrift Proceedings of the Royal Society B.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden