Chili identificeert ruim vierhonderd doden

Reddingswerkers doorzoeken puinhopen in Concepcion, Chili. Foto EPA Beeld
Reddingswerkers doorzoeken puinhopen in Concepcion, Chili. Foto EPA

SANTIAGO - Een week na de aardbeving in Chili en daaropvolgende vloedgolven hebben de autoriteiten ruim 450 lichamen geïdentificeerd. Viceminister Patricio Rosende las vrijdag de namen van de 173 nieuwe slachtoffers voor, net zoals hij een dag eerder had gedaan.

De Chileense regering heeft besloten geen nieuwe cijfers van mogelijke slachtoffers te publiceren en alleen elke 24 uur de nieuwe identificaties te noemen. ''Zo lang we nog geen volledige zekerheid hebben over wie de omgekomen Chilenen zijn in deze ramp, beperken we ons tot degenen van wie we de identiteit kunnen vaststellen'', verklaarde Rosende vrijdag.

President Michelle Bachelet kwam er donderdag tijdens een bezoek aan de getroffen regio Maule achter dat het dodental dat het leger daar hanteerde verschilde van dat van de nooddiensten. De regering schrapte vervolgens bijna driehonderd mensen van de lijst met mensen die als overleden te boek stonden, omdat het om vermisten ging. Daarvoor werd een dodental genoemd van ruim achthonderd personen.

Noodhulp
Ban Ki-moon, het hoofd van de Verenigde Naties, bracht vrijdag een bezoek aan het Zuid-Amerikaanse land en zegde 10 miljoen dollar noodhulp toe. Ook opende hij een 24 uur durend tv-spektakel met artiesten en atleten, dat zo'n 30 miljoen dollar moet opbrengen. Zaterdag gaat de VN-chef naar de zwaargetroffen stad Concepción.

Tijdens het bezoek deden zich opnieuw enkele flinke naschokken voor, net als in de afgelopen week na de ramp. Inwoners werden rond zes uur 's ochtends gewekt door een beving met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. Sinds de eerste aardschok, hebben zich zo'n tweehonderd naschokken voorgedaan.

Mogelijk krijgt Chili de komende maanden en misschien zelfs de komende jaren nog te maken met naschokken, aldus wetenschappers. ''Hoe zwaarder de aardbeving, des te zwaarder en frequenter de naschokken en des te langer de periode waarin de naschokken zich voordoen'', legde een geoloog uit van de Amerikaanse geologische dienst USGS.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden