PlusMiniserie

Chernobyl is een serie die je gezien moet hebben

De serie Chernobyl, over de kernramp in de voormalige Sovjet-Unie in 1986, is beklemmend en mooi gefilmd, waardoor je als kijker voortdurend mee wordt gesleept in het verhaal over de schokkende ramp.

Screenshot van de serie Chernobyl, met de geëxplodeerde kernreactor nummer 4 op de achtergrond.Beeld PR

Het grootste bezwaar dat je als kijker hebt tegen deze Amerikaans/Britse serie over de kernramp in Tsjernobyl: de serie speelt zich af in de voormalige Sovjet-Unie, maar alle inwoners, Michail Gorbatsjov incluis, spreken Engels.

Het is een gegeven dat een serie over zo’n waargebeurd drama bij voorbaat minder geloofwaardig maakt. Toch is dit beletsel binnen de kortste keren vergeten, zo indringend wordt de kijker in het verhaal gezogen.

De vijfdelige miniserie toont – overigens tot woede van velen in Rusland – hoe de kernreactor in de centrale tegen alle logica in explodeert en een ramp van ongekende omvang ontketent. Het is zo beklemmend (en mooi) gefilmd en verteld dat je je als kijker voortdurend zorgen maakt om de vrijgekomen straling, alsof die jouw huiskamer binnendringt. De persoonlijke dilemma’s van de hoofdpersonen voelen als de jouwe.

Schokkend in de serie zijn de volstrekte onkunde en egotripperij van de leiding van de kerncentrale en de lakse, ontkennende reactie van de overheid terwijl de radioactieve straling zich op niet eerder vertoonde schaal verspreidt. De grote tegenstelling tussen dit wanbeleid (de ramp had voorkomen kunnen worden) en de heldhaftige inbreng van enkele chemici is de rode draad.

Ronduit treurig zijn de dramatische gevolgen van de opofferingsgezindheid van gewone burgers, brandweermannen, mijnwerkers. Die weten wat hun te wachten staat en toch in actie komen. Chernobyl is een serie die je gezien moet hebben.

Chernobyl

Regie door Johan Renck

Te zien op HBO 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden