Cheney en Bush niet langer dikke vrienden

Oud-vicepresident Dick Cheney is bezig zijn memoires te schrijven en er zijn sterke aanwijzingen dat hij daarin George W. Bush zal afvallen.

Dick Cheney was de stille maar drijvende kracht achter het conservatieve beleid van president George W. Bush. Hij was de meest invloedrijke en mogelijk minst populaire vicepresident in de geschiedenis van de Verenigde Staten. Tegenwoordig vult Richard B. Cheney zijn dagen in een zelfingericht kantoortje in zijn garage met het schrijven van zijn memoires. In de lente van 2011 moet het boek uitkomen, en er zijn aanwijzingen dat Cheney zich voor het eerst openlijk zal uitspreken over zijn frustraties ten aanzien van zijn vroegere baas.

Cheneys teleurstelling over de oud-president kwam recent aan het licht in een serie informele gesprekken die Cheney hield met schrijvers, diplomaten en politicologen en oud-collega's ter voorbereiding van zjn memoires, schreef The Washington Post eergisteren. Toen tijdens een van deze bijeenkomsten de normaal zwijgzame Cheney gevraagd werd of hij ergens spijt van had, antwoordde hij onverwacht openhartig.

''Gedurende de tweede termijn van Bush, had Cheney het gevoel dat de president steeds verder van hem af kwam te staan,'' zegt een niet nader genoemde aanwezige in The Post. ''Hij zei dat Bush geketend was door de publieke reactie en de kritiek die hij kreeg. Hij was daar veel te gevoelig voor, vond Cheney. De implicatie was dat Bush steeds meer een zacht eitje werd, of eerder dat Bush steeds minder reageerde op Cheneys kritiek. Hij liet een onafhankelijkheid zien die Cheney niet had voorzien,'' aldus de anonieme aanwezige.

Uit de gesprekken komt een man naar voren die overtuigd is van zijn gelijk en zeker wist en nog steeds meent te weten dat voor de Verenigde Staten buitengewoon grote gevaren dreigen. Volgens John P. Hannah, Cheneys nationale veiligheidsadviseur tijdens Bush' tweede termijn, zou Cheney vooral de nachtmerrie hebben dat een Amerika vijandige gezinde staat terroristen nucleaire wapens in handen zou spelen. Voor Cheney reden om alle middelen geoorloofd te achten.

Maar in zijn tweede termijn stopte Bush het 'waterboarden' van terreurverdachten, sloot de geheime gevangenissen van de CIA en deed kleine diplomatieke handreikingen naar Iran en Noord-Korea, staten die eerder tot 'de As van het Kwaad' werden gerekend. Dat ging lijnrecht in tegen de opvattingen van Cheney.''

Hannah: ''Cheney is nu bereid voor zijn twijfels uit te komen inzake het beleid in de laatste jaren van Bush. En dan hebben we het niet over kleine zaken.''

Maar de onenigheid tussen de twee werd ook groter op het persoonlijke vlak. Kort nadat Bush de minister van Defensie Donald Rumsfeld had ontslagen, noemde Cheney zijn oude mentor 'de beste minister van Defensie ooit'. En hij voegde eraan toe dat hij nog nooit meer had geleerd van een baas als toen hij voor Rumsfeld werkte in de regering-Ford. Een opmerking die gezien kan worden als een directe sneer naar Bush.

Wat Cheney pas echt tegen het zere been stootte, was de weigering van Bush om Cheneys voormalige stafchef Scooter Libby gratie te verlenen.

Libby was veroordeeld voor meineed en belemmering van de rechtsgang in het schandaal rondom het lekken van de naam van CIAagent Valerie Plame. Cheney probeerde uit alle macht vervolging van Libby te voorkomen. Tijdens de rechtszaak dook een briefje van Cheney op waarin stond dat hij niemand zou toestaan 'de man op te offeren die gevraagd was zijn hoofd in de gehaktmolen te steken'.

Nadat zijn verzoeken om gratie werden afgewezen, haalde Cheney hard uit, blijkt uit een recent artikel in Time. Hij beschuldigde Bush van 'het in de steek laten van een onschuldige man die de president trouw gediend had en vervolgens het slachtoffer werd van een justitiele miskraam'.

Cheney zegt nu in privégesprekken dat hij in zijn boek de volledige tweestrijd uit de doeken zal doen.

Robert Barnett, de advocaat die heeft onderhandeld met de uitgeverij over Cheneys contract, heeft al aangekondigd dat de memoires 'vol nieuws' zullen staan en dat 'de noodzaak voor terughoudendheid voorbij is'.

De man die altijd heeft gezegd te gruwen van oud-medewerkers die de vuile was buiten hangen, staat op het punt om juist dat te doen. (HET PAROOL)

Voorbije tijden: Bush en Cheney tijdens de campagne in 2000. Foto AP Beeld
Voorbije tijden: Bush en Cheney tijdens de campagne in 2000. Foto AP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden