Chemseks wint terrein in gayscene, aantal soa's neemt toe

Seks onder invloed van drugs (chemseks) wint terrein in een deel van de gayscene nu de prijs van crystal meth daalt. Dit gaat gepaard met een toename van soa's, concludeert de GGD.

Jop van Kempen
Van de homo's in Amsterdam die Grindr gebruiken heeft 29 procent chemseks gehad, stelt de GGD. Beeld anp
Van de homo's in Amsterdam die Grindr gebruiken heeft 29 procent chemseks gehad, stelt de GGD.Beeld anp

"De vraag is of we te maken hebben met het begin van een epidemie, zoals in Londen en Manchester," aldus onderzoeker Henry de Vries, verbonden aan de Gemeentelijke Gezondheidsdienst (GGD) en het AMC. "In Engeland, maar ook in de Verenigde Staten komt chemseks veel voor onder mannelijke homoseksuelen."

Chemseks is de verzamelnaam voor seks onder invloed van bepaalde drugs als GHB, mephe­drone (bekend als 'miauw miauw') en crystal meth ('tina'). Die worden afzonderlijk of in combinatie gebruikt.

Lekkerder
Onder invloed van drugs kan seks intenser worden ervaren. "Mensen worden geiler, seks duurt langer en het orgasme is lekkerder," aldus Leon Knoops van Mainline, een organisatie die zich inzet voor de gezondheid van drugsgebruikers. Knoops onderzoekt de chemseksscene vanaf 2012.

Hoeveel mensen aan chemseks doen, is onbekend. Het verschijnsel is nauwelijks wetenschappelijk onderzocht.

Beoefenaars doen het veelal achter gesloten deuren. In Amsterdam komt het volgens de wel beschikbare cijfers uit een enquête onder bezoekers van datingsites relatief vaak voor.

De stad staat op plek vier van Europese steden met de meeste beoefenaren, achter Brighton, Manchester en Londen, stelt het onderzoek uit 2016 onder 175.000 gebruikers van datingsites voor homoseksuelen.

In een recente studie concludeert de GGD dat 29 procent van de Amsterdamse homomannen op de dating-app Grindr in de afgelopen zes maanden chemseks heeft gehad. Onder homomannen die vorig jaar de soa-poli van de GGD bezochten, was dat 17 procent.

Voor 13 procent van de onderzochte Amsterdamse homomannen was het langer dan 3 maanden geleden dat ze seks hadden gehad zonder drugs te nemen. Onder hetero's en homoseksuele vrouwen komt chemseks nauwelijks voor, blijkt uit analyse van bezoekers van de soa-poli.

Meer soa's
Wie aan chemseks doet, heeft meer kans op seksueel overdraagbare aandoeningen, concludeert de GGD. Onder invloed van drugs hebben homomannen meer sekspartners en doen ze vaker aan anale seks zonder condoom.

In de groep die aan chemseks doet, stelde de GGD desondanks geen toename van het aantal hiv-infecties vast. "Mogelijk omdat 25 procent van de onderzochte mannen gratis PrEP-medicatie gebruikt, en dus beschermd is tegen hiv," aldus De Vries. "We willen het onderzoek periodiek herhalen om problematisch gebruik van drie chemseksmiddelen te volgen."

Naast de soa's kent chemseks nog een risico: de kans op middelenafhankelijkheid. Crystal meth, een sterk pepmiddel met een roes van vele uren, kan verslaving veroorzaken.

Dat geldt ook voor GHB, een kalmerend middel. "Ik heb mannen gesproken die hun goede baan en relatie kwijtraakten," aldus Knoops. "Het begon met drugsgebruik voor de seks, maar mondde uit in dagelijks gebruik."

Crystal meth
Dat de prijs van crystal meth in Amsterdam daalt, kan een indicatie zijn van meer gebruik. "In 2015 kostte een gram 200 euro, nu 80 tot 120 euro," aldus Knoops.

Bij Jellinek Verslavingszorg, die samenwerkt met de GGD, is sprake van een lichte stijging van deze groep probleemgebruikers die zich aanmelden voor behandeling, aldus een voorlichter.

"Het gaat om tientallen mannen per jaar. De groep die aan chemseks doet, is klein en specifiek: homomannen die zowel met drugs als seks risicovol omgaan."

Lees ook: Amsterdam gaat chemsex-verslaafden helpen

Europa en chemseks

Een onderzoek uit 2016 onder 175.000 gebruikers van homoseksuele datingsites leverde een ranglijst op van Europese steden waar de meeste chemseks plaatsvindt. De enquêtevraag was wie in de voorgaande 4 weken drugs had genomen voor seksuele doeleinden.

1. Brighton (16,3 %)
2. Manchester (15,5 %)
3. Londen (13,2 %)
4. Amsterdam (11,2%)
5. Barcelona (7,9 %)
6. Zürich (7%)
7. Berlijn (5,3 %)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden