Chef-kok van Bord'Eau begint voor zichzelf

Richard van Oostenbrugge (42), chef-kok bij restaurant Bord'Eau in hotel De l'Europe, gaat voor zichzelf beginnen. Van Oostenbrugge werkt sinds 2010 bij Bord'Eau, en bracht er de Michelinster terug. Twee zelfs: de eerste in 2013, in 2014 de tweede.

Chef-kok Richard van ­Oostenbrugge wil in zijn nieuwe, kleine zaak meer interactie met de gasten Beeld Bord'Eau
Chef-kok Richard van ­Oostenbrugge wil in zijn nieuwe, kleine zaak meer interactie met de gastenBeeld Bord'Eau

Daarvoor, in 2012, deelde wijlen Johannes van Dam in Het Parool een 10- uit. 'Ik heb in Amsterdam nooit beter gegeten dan hier,' schreef hij toen. De twee Michelinsterren staan er nog steeds. Maar het kriebelt bij Van Oostenbrugge, en samen met zijn vaste souschef Thomas Groot zet hij nu een punt achter het hoofdstuk Bord'Eau. Ze beginnen voor zichzelf.

Het einde van een tijdperk?
"Een heel positief tijdperk. We hebben bij De l'Europe alles bereikt. Een ster, twee sterren, dat had ik nooit verwacht. Zeven jaar lang ben ik hier dag en nacht geweest. Als je foto's van zeven jaar geleden van me ziet, zie je een stuk minder grijze haren."

Wat gaat u nu doen?
"Ten eerste afscheid nemen van wat we hier die zeven jaar hebben gedaan. Het was prachtig. Maar we gaan nu ons eigen restaurant beginnen, begin volgend jaar willen we opengaan. Een heel mooi, klein restaurantje wordt het, aan de Amstel. Ik wil nog niet vertellen waar precies, want er staat nog geen handtekening onder, maar ik was meteen verliefd op de plek."

Wat wordt het voor zaak?
"Totaal anders dan wat we nu doen in elk geval. Culinair willen we verder bouwen op wat we al hebben gedaan maar we gaan nog meer focussen op beleving. Het moet fun worden."

Fun?
"Eh, ja... oké, ik zal maar gewoon zeggen wat het wordt: we gaan een bar om de keuken zetten waardoor de gasten alles kunnen zien wat we doen. 24 plekken eromheen, en iedereen betrokken bij wat er gebeurt. Intiem, met een klein keukenteam van tien man en hopelijk heel veel ­interactie met de gasten."

Die gaan dus de hele avond op uw vingers kijken?
"Precies. Het is niet helemaal nieuw: in New York en Hamburg bestaat het al. Maar voor ons betekent het ook dat we ons weer helemaal kunnen ­focussen op waar we dag en nacht mee bezig willen zijn: koken."

Een eigen zaak, dat is iets heel nieuws voor u.
"Er komt veel op mijn pad waar ik geen sjoege van heb. Financieringen, vergunningen, zulke dingen. Ik ben een kok, geen bouwer. En als ik rijk wilde worden had ik iets anders moeten verzinnen. Of ik er wakker van lig? Zeker. Maar dat is vooral omdat het me energie geeft. Dit is what makes my heart beat."

En gaat u weer op sterrenjacht?
"Die ambitie zit absoluut in mij. Als Michelin ons weer zou bekronen met een ster zou dat meer dan geweldig zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden